Június 1-től szabadnapot kapnak a menstruáló nők Spanyolországban

• 2023. június 02., péntek •
A decemberi általános választások előre hozatala, amelyet Pedro Sánchez miniszterelnök a múlt vasárnapi önkormányzati voksolásokon elért sikertelenség miatt jelentett be, több mint hatvan spanyol törvény parlamenti feldolgozását szakította meg.
Június 1-től szabadnapot kapnak a menstruáló nők Spanyolországban

A kormányfő döntését különösen a családok szenvedik meg, akik hosszú hónapok óta várták az új családvédelmi törvény cikkelyeinek érvénybe lépését, amellyel több támogatást kaphattak volna, új gyermek születése esetén pedig az apukák szülési szabadsága is pozitív irányba változott volna. 

A menstruációs szabadnapokat megfogalmazó abortusztörvényt azonban már nem érintette az előre hozott választások ténye. A szenátus ugyanis a közelmúltban megadta a végső zöld jelzést, így a nőknek havi kimenőt biztosító paragrafusok csütörtöktől érvénybe léptek, vagyis júniusban már bármelyikük távol maradhat a munkától, amennyiben fájdalmas menstruációval küzd. Ezt azonban minden esetben orvosi vizsgálattal, illetve korábbi diagnózisok (például endometriózis vagy mióma) felmutatásával kell majd alátámasztani. - írja a Magyar Nemzet.

A törvény értelmében a szabadnapokat az állam finanszírozza az összes érintett nőnek. 

A Spanyol Nőgyógyászati ​​és Szülészeti Társaság (SEGO) alapvetően jónak tartja a törvényt, de tájékoztatásuk szerint Spanyolországban a nők 15–20 százaléka szenved ismeretlen okból származó menstruációs fájdalomtól és ők, megfelelő diagnózis híján továbbra sem élhetnek majd a mentességgel és kénytelenek lesznek a nehéz napokon is dolgozni. 

Az új spanyol abortusztörvény, amelyet a szocialisták mellett koalíciós partnerként kormányzó Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) által vezetett egyenlőségi tárca dolgozott ki, kimondja, hogy 

16 éves kortól bárki szabadon, szülői beleegyezés nélkül kérhet terhességmegszakítást bármelyik közkórházban, és eltörölték a beavatkozás végrehajtása előtti háromnapos gondolkodási időt is. 

Utóbbi előírások már márciusban érvénybe léptek. 

A „lila” párt, amely 12 éves kortól megkönnyítette a gyerekek nemváltását is a sarkalatos transztörvény révén, a vasárnapi önkormányzati választásokon egyébként gyakorlatilag elbukott, alig kaptak szavazatot. Ha nem csatlakoznak az eddigi miniszterük és egyben a kormány alelnöke, Yolanda Díaz által létrehozott és pártként bejegyeztetett baloldali kezdeményezés, a Sumar mellé, akkor vélhetően el fognak tűnni a politikai térképről csakúgy, mint a jobbközép Ciudadanos (Állampolgárok), amely kedden bejelentette, hogy az elmúlt időszakban elszenvedett kudarcaik miatt nem indulnak az idei előre hozott parlamenti választásokon. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi)
Forrás: magyarnemzet.hu

közösség

további frisss

lap tetejére