Jó hírt kaptak a napelemesek

• 2023. április 01., szombat •
Ősztől kezdődhet meg a napelemes felfüggesztés fokozatos megszüntetése – közölte péntek este az Energiaügyi Minisztérium. A kormányzat még tavaly ősszel rendelt el egy átmeneti korlátozást amiatt, hogy rendkívüli módon fellendült a napenergia hasznosítása Magyarországon.
Jó hírt kaptak a napelemesek

Azt írták, hogy a háztartási méretű kiserőművekre bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás akár részleges feloldására elsőként a nyár végéig tesz javaslatot az Energiahivatal - tudta meg az Index.

Az ideiglenes intézkedés ütemezett kivezetése a kormányrendeletben rögzített menetrend szerint

ELŐRELÁTHATÓAN OKTÓBERTŐL INDULHAT MEG.

A későbbiekben háromhavonta ismétlődő felülvizsgálat célja, hogy egyre több, tavaly november óta telepített kiserőmű számára nyíljon meg a lehetőség a hálózati betáplálásra. A közleményben azt is leírták, hogy az állami támogatásoknak köszönhetően

NEMZETKÖZI ÖSSZEVETÉSBEN IS KIMAGASLÓ ÜTEMBEN BŐVÜLT A NAPENERGIA HAZAI HASZNOSÍTÁSA.

A beépített kapacitások csak tavaly újabb 1100 megawattal növekedtek, mára meghaladták a 4200 megawattot Magyarországon. A rendkívüli tempójú felfutást nem tudta azonos gyorsasággal lekövetni a villamosenergia-hálózat korszerűsítése, rugalmasságának fokozása. Ősszel ezért kellett átmeneti korlátozást életbe léptetni a helyben fel nem használt áram közcélú hálózatba betáplálására.

A hazai áramigények kiszolgálásában a nukleáris energia mellett a jövőben is kiemelt szerep hárul a megújuló energiaforrásokra. A kormányzati intézkedések érdemben előmozdítják a tiszta napelemes kapacitások bővítését.

Az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosulását szolgálják egyebek mellett az akkumulátoros ipari energiatárolók létesítését tavasztól összesen 120 milliárd forintos keretösszeggel támogató pályázatok.

A 2030-ra kitűzött 6000 megawattos célszám már néhány éven belül valóra válhat, az eredeti határidőig akár kétszeresen is túlteljesülhet – írták a közleményben. 

(Borítókép: Nathan Stirk / Getty Images)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére