"Jeruzsálem forgataga kicsiben" - ilyen lesz a karneváli Zsidó udvar a Zrínyi utca 17-ben

há • 2023. augusztus 10., csütörtök •
Sodró muzsika, sólet és flódni, történelem, egy kis vallás és emberek, akikre kíváncsiak vagyunk - a Zsidó udvar a szombathelyi Zrínyi utcában az egyik legjobban várt helyszíne a Savaria Történelmi Karneválnak - felekezettől függetlenül.
Jeruzsálem forgataga kicsiben - ilyen lesz a karneváli Zsidó udvar a Zrínyi utca 17-ben

Mindig bensőséges és igényes programot állított össze a Szombathelyi Zsidó Hitközség a karneváli hétvégékre - Polgár Tibor és Kulhay András eredeti ötlete nyomán -, és kisebb szünet után most újra becsalogatják a vendégeket a Zrínyi utca 17. szám alá. Mintha nemcsak hogy előrevetítené a csütörtöki sajtótájékoztató a megszokott hangulatot, a különleges atmoszférát, de augusztus utolsó hétvégéje várhatóan túl is szárnyalja majd a várakozásainkat.

Izrael állam idén 75 éves, ehhez több esemény is kapcsolódik majd a karneválon. Már a Zsidó udvar csütörtök 17 órai megnyitója előtt, 16 órakor találkozhat a közönség azzal a kiállítással, amelynek helyszíne a Szombathelyi Képtár,

apropója pedig az államalapítás évfordulóján kívül a szombathelyi kötődésű zsidó művészek munkássága lesz.

A tárlatról Sugár Judit hitközségi elnök beszélt a sajtótájékoztatón, kiemelve, hogy Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész válogatott az idevágó alkotásokból, a műveket pedig Pados Gábor műgyűjtő ajánlja majd a közönség figyelmébe.

Aki kíváncsi rá, hogyan zajlik a szombatfogadás és a szombatbúcsúztató szertartás, az pénteken és szombaton a Batthyány téri imateremben ebbe is bekapcsolódhat, ezúttal ezek nyitottak lesznek. Férfiaknak fejfedő kötelező.

Katona Izabella szervező ismertette - a kolléganőjével, Lehoczky Rékával közösen felkutatott és meghívott - fellépőket: csütörtökön nem csupán a kóser sólet és a flódni miatt érdemes az udvarba ellátogatni.

Bíró Esztert Jávori Fegya kíséri majd. Mózer Ádám tangoharmonikán játszik, és koncertezik a Dávid Klezmer Quintet.

Pénteken a zenei programok mellett Kukorelly Endre író lesz a vendég, vele közéletről és kultúráról folyik majd a diskurzus, szombaton pedig

Veiszer Alindáról tudhat meg többet a közönség, akit Péterfy Bori és a Love Band követ a színpadon.

Mindhárom napon további fellépők, zenei produkciók és buli is szerepel a programban.

A sokoldalú, színes és izgalmas izraeli kultúrát népszerűsíti majd augusztus 24-e és 26-a között a Zsidó udvarban a Merkaz. A Héber és Izraeli Kulturális Intézet igazgatója, Ledniczky Lívia részletezte a várható programokat: előadásokat tartanak a pannóniai zsidóság, az izraeli államalapítás és a közelgő zsidó újév témájában, utóbbihoz kapcsolódik, hogy

az ilyenkor szokásos önvizsgálat gyakorlása céljából hoznak egy fát, amelyre üzeneteket, kívánságokat, elengedésre érdemes gondolatokat lehet majd írni.

Alma, méz, gránátalma, és a jeruzsálemi Siratófal egy darabja - persze stilizált formában - szintén itt lesz:

az ebbe helyezett üzenetek a központ munkatársainak közvetítésével novemberben valóban eljutnak Jeruzsálembe, a Nyugati Fal kövei közé.

Lehet majd kérdezni, héber kalligráfiával ismerkedni, betűket írni, hummuszt fűszerezni és kóstolni, a gyermekeket pedig sok más program várja. A Zsidó udvar minden eseménye ingyenes lesz.

https://www.facebook.com/events/1169206650685086

közösség

további frisss

lap tetejére