Javuló vidéki életminőség: Bucsuban egészségház épült a Magyar Falu Program támogatásából

há • 2023. február 01., szerda •
Orvosi és fogorvosi rendelő, valamint védőnői szoba is helyet kapott Bucsu új egészségházában, amely 130 millió forintos központi támogatásból épült.
Javuló vidéki életminőség: Bucsuban egészségház épült a Magyar Falu Program támogatásából

Kámán István Sóskadomb című könyvéből hangzott el részlet a szerdai ünnepség elején. Ebből kiderült, hogy az 1960-as évek elején a szerző műtőstanfolyamot végzett, Bucsuban is tevékenykedő édesapja hogyan pótolta a faluból hiányzó körzeti orvost, és hogyan végezte el helyben a kisebb-nagyobb kezeléseket. Mondhatni, ő már ezzel javított a bucsuiak életminőségén, hiszen a község lakossága így megspórolhatta a beutazást Toronyba, Szombathelyre.

Hasonló szándékkal indult el 2018-ban a Magyar Falu Program, a rendszerváltás utáni legnagyobb volumenű és legrugalmasabb támogatási rendszer, amely a vidéki kistelepülések számára biztosít komoly fejlődési lehetőséget azért, hogy

senkinek ne jelentsen hátrányt falun élni.

Ebből a forrásból jutott Bucsu önkormányzata mintegy 130 millió forinthoz, amelyből az új - háziorvosi, védőnői és fogorvosi rendelőt is magában foglaló - egészségügyi központot létrehozták.

- Korszerű, 21. századi eszközparkkal felszerelt, kiváló szakembereket felvonultató többfunkciós egészségházat építhettünk az elnyerhető legmagasabb támogatási összegből - fogalmazott Gál Sándor polgármester az átadón. Hozzátette: szintén a Magyar Falu Program forrásaiból újult meg két utca burkolata, illetve 4,7 kilométer hosszan a Bucsut átszelő főút is. Felújították a ravatalozót és környékét, új játszóteret építettek, a közterületek gondozásához szükséges eszközöket és új falubuszt vásároltak.
Kiderült, Bucsu községben megfordult a rossz demográfiai tendencia:

egyre több fiatal értékeli a vidéki életet, és egyre több gyermek születik.

Hamarosan megkezdődik a bölcsőde építése, és további utcafelújítások is tervben vannak - hangzott el.

- Több mint 80 olyan gyermek él ma Bucsuban, aki még 14 év alatti, ami rendkívül fontos eredmény. Ez is azt bizonyítja, hogy nagyszerű itt élni, és egyre jobb lesz, ahogy más kitelepüléseken is javul az életminőség - utalt a Magyar Falu Program hatásaira dr. Hende Csaba beszédében. Az országgyűlési képviselő szólt arról is, hogy az itt élőknek nehéz falun belül megélhetést találniuk, a többségnek ingáznia kell, így járulva hozzá például Szombathely komoly adóbevételeihez. - Méltó és igazságos, hogy ennek az adóbevételnek egy részét átcsoportosítva azok életkörülményeit javítja a kormány, akik ennek létrejöttében tevőlegesen részt vettek. Természetesen a mérték vita tárgya lehet, de az irány helyes - jegyezte meg a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatban.

- Az új bucsui egészségház átadója mérföldkő, de még csak az út közepén jár a település, a fejlesztések folytatódnak

- mondta.

Beszédében Gyopáros Alpár, a Modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy a magyarországi településeknek a zöme - 3155-ből 2900 - olyan község vagy kisváros, amelynek 5000 főnél alacsonyabb a lélekszáma. - Ezek közül is 2500 helyen az elmúlt évtizedekben rohamosan csökkent a lakosságszám. A Vas vármegyei Bucsu községben szintén ez a trend volt megfigyelhető, 2010-ben mintegy 10 százalékkal kevesebb lakója volt a falunak, mint 2000-ben. Látszik, hogy

ha nem  teszünk semmit a negatív folyamat megállításáért, akkor ezek a települések előbb-utóbb elnéptelenednek.

Azóta a falunak megadjuk azt, ami jár, azaz javítjuk az itt lakók életminőségét - fogalmazott. Utalt rá: ezért támogatják a fiatalok otthonhoz jutását, a közlekedés fejlesztését, az intézmények felújítását, a szolgáltatások bővítését. - Kézenfekvő feladat az egészségügyi alapellátás fejlesztése, ezért épülnek új egészségházak, amelyeket korszerű eszközökkel is ellátunk - tette hozzá.

Vas vármegyében a Magyar Falu Program révén már összesen több mint 30 milliárd forint értékben valósult meg fejlesztés.


 

közösség

további frisss

lap tetejére