Itt az újabb rossz hír az allergiásoknak

frisss.hu, ripost.hu • 2016. április 22., péntek •
A virágzó fák sokasága szórja magából a polleneket, valamint a pázsitfüvek és bizonyos kora nyári gyomok is fenyegetik már az allergiában szenvedőket.
Itt az újabb rossz hír az allergiásoknak

Megérkezett az ÁNTSZ új közleménye, amely rossz híreket közöl az allergiásoknak. A platán virágpora igencsak nagy mennyiségben van a levegőben, továbbá a tölgyé közepesen magas értéket mutat, leginkább a Dunántúlon van jelen. 

Elindult a kőris, az eperfafélék, valamint a fenyőfafélék pollenszórása, amelyek közül a legelső növény pollenszintje helyenként magas, az eperfaféléké pedig különösen magas szintet súrol.

Kőris

Általában közepes és alacsony mennyiségben vannak jelen a levegőben a gyertyán, a dió, a fűz, a bükk, az ostorfa, a ciprus- és tiszafafélék, illetve a pázsitfüvek pollenjei. A nyír pollenjei jelenleg kevésbé jelentenek veszélyt az allergiásokra alacsony koncentrációjuk miatt.

Sajnos egy új allergén növény is megjelent a levegőben, a komlógyertyán, amelynek pollenszintje helyenként magas értéket mutat. A fa hazánkban a természetben, tehát a pollenje a kertészetileg telepített fákról származik.

A szervezet szerint a földek tulajdonosai is tudják csökkenteni a levegő pollentartalmát. Fontos a rendszeres fűnyírás és a kaszálás, a parlagfüvet pedig a gyökerével együtt ki kell rántani a földből. Az előírások szerint a földek tulajdonosainak június 30-ig el kell lehetetleníteniük a parlagfű virágzását. 

Vas megyében a tölgy pollenjei alacsony, a platán, a gomba és a kőris virágpora közepes, a ciprusféléké, a fűzé, a gyertyáné magas, a nyír pollenjei pedig extrém mértékben vannak jelen a levegőben.

közösség

további frisss

lap tetejére