Itt az EU kiszivárgott terve: évekig öntenék még az adófizetők pénzét Ukrajnába „békemechanizmus” címen

• 2023. július 19., szerda •
Kapszkodjon! A 20 milliárd eurós alapból származó pénz ráadásul még csak nem is közvetlenül Kijevbe menne, hanem olyan országok költségeit fedezné, melyek fegyvereket és képzést adnak az ukránoknak.
Itt az EU kiszivárgott terve: évekig öntenék még az adófizetők pénzét Ukrajnába „békemechanizmus” címen

Kiszivárgott, hogy az Európai Unió új pénzügyi alapjának a terve, ami szerint minimum négy éven át finanszíroznák az ukránok katonai képzésének és eszközbeszerzéseinek egy részét – a hírt megbízható, belső forrásokból írta meg a Politico. Hozzáteszik:

a 20 milliárd eurós alapból származó pénz nem közvetlenül menne Kijevbe, hanem olyan országok költségeit fedeznék, melyek fegyvereket és képzést adnak az ukránoknak.

A Politico hangsúlyozza: az összeg sokkal nagyobb, mint amit blokk eddig hasonló célokra költött az unió - írja a Mandiner. Emlékeztettek, hogy 

az unió eddig 4 milliárd eurót fordított az Ukrajnát támogató országok támogatására, az új alapban ezt az összeget az ötszörösére emelnék.

A lap kiemeli, hogy az alap létrehozása komoly, éles váltás az Európai Unió eddigi politikájában: az unió magát mint „békeprojektet” jellemezte. Egészen elképesztő, hogy Ukrajna felfegyverzése a tervek szerint egy „Európai Békemechanizmus” nevű rendszeren keresztül valósul majd meg. És ez még nem minden: a katonai segítségnyújtás mellett az Európai Unió további 50 milliárd eurót biztosítana Ukrajnának nem katonai jellegű kiadásokra is.

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére