Itt a magyarázat arra, hogy miért nem sikerült megtalálni Suhajda Szilárdot

• 2023. május 31., szerda •
Valószínűleg azért nem találták meg Suhajda Szilárdot, mert az „agyi ödéma következményeként koordinálatlan mozgásokat végzett, és lehet, hogy pont az ellenkező irányba indult el, nem vissza a Hillary-lépcső felé, vagy a borda felé, ami a csúcsra vezet, hanem valamelyik szakadékrészre, lejtőrészre, és lezuhant” – foglalta össze a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője.
Itt a magyarázat arra, hogy miért nem sikerült megtalálni Suhajda Szilárdot

Kollár Lajos úgy fogalmazott, normális, hogy Suhajda Szilárdot nem hozták le egyből a serpák, ugyanis abban a magasságban csak nagyon kevesen döntenek a mentés mellett - írja a Magyar Nemzet. Úgy fogalmazott:

„Ha felmérik, hogy agyi ödéma vagy fagyási sérüléseket szenvedett valaki fent, azon lehetetlen segíteni, ezzel a serpák csak saját magukat veszélyeztetnék.”

Az expedícióvezető kifejtette, hogy egy csúcstámadásra nemcsak fizikailag, hanem szellemileg, mentálisan is fel kell készülni. 

„Az a pillanat, amikor fel kell hogy ismerje egy hegymászó, hogy mi az, amit teljesíthet, és mi az, amit már nem, ez egy nagyon komplex feladat. Mindemellett van egy eufória is” – jegyezte meg.  

Kollár Lajos az ATV Start című műsorában beszélt arról is, hogy a csúcs előtt 50-60-100 méterrel nem szívesen adják fel a mászók, azonban pontosan ez az, ami miatt sokszor halállal végződik egy expedíció. Kiemelte továbbá:

 „A hegy biztosan nem hibázik, tehát a hegymászónak kellett valami olyat tennie, hogy ez így végződjön, de ilyen sokszor előfordul.”

Borítókép: A Mount Everest alaptábora Nepálban, 5300 méter magasságban (Fotó: AFP)
Forrás: magyarnemzet.hu

közösség

további frisss

lap tetejére