Itt a kormány reakciója arra, hogy a Pfizer beperelte Magyarországot

mandiner.hu • 2023. december 07., csütörtök •
A Pfizer és a BioNTech idén pert kezdeményezett a magyar kormány ellen a Covid–19 elleni vakcinák egy részének vételára miatt, hárommillió darab kifizetését követelik hatvanmillió euró értékben.
Itt a kormány reakciója arra, hogy a Pfizer beperelte Magyarországot

Az Európai Bizottságban a Pfizer-beszerzéseket a korrupció gyanúja lengte körbe. Nyilvánvaló, hogy ezeket a vakcinákat feleslegesen nagy mennyiségben rendelték meg és kényszerítették a tagállamokra – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). 

A lap azért kereste meg a KTK-t - írja a mandiner.hu -, mert kiderült, a Pfizer és a BioNTech idén januárban pert kezdeményezett a magyar kormány ellen a Covid–19 elleni vakcinák egy részének vételára miatt.

A Politico úgy tudja, hárommillió BioNTech/Pfizer-vakcina kifizetését követelik a felperesek mintegy hatvanmillió euró értékben.

Ismert, hogy Ursula von der Leyen 2021 márciusában előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer vezetőjével a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről, és sms-ben egyeztetett a részletekről a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával, Albert Bourlával. A mintegy 35 milliárd eurós üzlet kapcsán 2022 januárjában vizsgálat is indult, de az Európai Bizottság elnökének stábja nem találta meg a kérdéses sms-eket.

Az uniós ombudsman szerint Ursula von der Leyenék szándékosan hátráltatták a munkáját, amikor azt állították, semmiféle szöveges üzenetváltást nem találtak a bizottsági elnök és Bourla között. Később kiderült, állítólag csak a belső dokumentum-nyilvántartást tekintették át, az sms-eket nem, mondván, azok túlságosan rövid életűek, ezért 

nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá.

Az Európai Bizottság elnöke azzal védekezett, nem vett részt a tárgyalásokban, ezért az üzenetek sem befolyásolták az üzlet menetét. A Pfizer-vakcinák beszerzése pénzügyi veszteséget is okozott az Európai Uniónak: Brüsszel 2020 vége és 2023 között 35 milliárd dollár értékben vásárol kilencszázmillió adag vakcinát, további kilencszázmillió adagra szóló opcióval.

közösség

további frisss

lap tetejére