Itt a hivatalos ENSZ-adat – ennyien menekültek el Ukrajnából

• 2023. február 07., kedd •
Több mint hétezer civil vesztette életét az ukrajnai háború kezdete, azaz tavaly 2022. február 24. óta a szervezet adatai szerint.
Itt a hivatalos ENSZ-adat – ennyien menekültek el Ukrajnából

Mintegy nyolcmillióan menekültek el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország csaknem egy évvel ezelőtt támadást indított az ország ellen – mondta el Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettese helyi idő szerint hétfőn New Yorkban.

A belső menekültek száma 5,3 millió – tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot Griffiths. A tisztségviselő szerint 17,6 millió ember,

azaz a lakosság majdnem negyven százaléka szorul humanitárius segítségre.

Griffiths elmondta, hogy még a hónapban bemutatja az Ukrajna számára készített idei humanitárius akciótervet Genfben - tudta meg a Mandiner.

A terv megvalósítása körülbelül 3,9 milliárd dollárba fog kerülni – tette hozzá. Az ENSZ hivatalos adatai szerint több mint hétezer civil vesztette életét az ukrajnai háború kezdete, azaz tavaly 2022. február 24. óta. „Az áldozatok valódi száma ennél biztosan magasabb” – jegyezte meg az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalát (OCHA) vezető Griffiths.

A világszervezet menekültügyi főbiztossága (UNHCR) szerint a második világháború óta nem volt példa akkora menekültáradatra, mint amekkorát az ukrajnai háború okozott.

Forrás: mandiner.hu, (MTI)

Nyitókép: pixabay

közösség

további frisss

lap tetejére