Ítélet a Zanati úti halálos baleset ügyében

• 2020. június 24., szerda •
A Szombathelyi Járásbíróság 1 év 6 hónap időtartamú – 2 évi próbaidőre felfüggesztett– szabadságvesztésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki a megengedett sebesség több mint kétszeresével közlekedett, és okozott halálos balesetet.

A büntetlen előéletű vádlott - biztonsági öv használata nélkül - 75-80 km/h sebességgel közlekedett 2019 februárjában Szombathelyen egy Opel Vectrával a Zanati út külső sávjában, ahol a baleset idején 30 km/h volt a megengedett sebesség. Az Opel megcsúszott az eltúlzott sebesség miatt a nedves úttesten egy enyhén jobbra ívelő kanyarban, majd átsodródott a szemközti sávba, ahol 65-70 km/h sebességgel összeütközött a sértett által vezetett, szabályosan közlekedő, 38-42 km/h sebességgel haladó Daewoo Lanos személygépkocsival. Az Opel biztonságos haladási sebessége 44-47 km/h lett volna.

A vádlott gépkocsijával az ütközést követően a közúti aluljáró betonfalának csapódott. A sértett - aki szintén nem használta a biztonsági övét - a helyszínen elhalálozott. Amennyiben a sértett a biztonsági övet szabályszerűen használja, legfeljebb nyolc napon túl gyógyuló, súlyos testi sérüléseket szenvedett volna el.
Az ítélet jogerős - tájékoztatott a Szombathelyi Törvényszék.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére