Irodalmi kávéházi est: Harmónia, hazaszeretet és az olvasás fontossága a fókuszban

hv • 2024. február 17., szombat •
Jó hangulatú irodalmi est részesei lehettek azok, akik ellátogattak pénteken délután a Kilences Kávéházba. A H + Média Egyesület most induló sorozatában Devecsery László és Tóthárpád Ferenc az irodalmi alkotófolyamat sok-sok kulisszatitkát osztották meg a szépszámú közönséggel.
Irodalmi kávéházi est: Harmónia, hazaszeretet és az olvasás fontossága a fókuszban

A kőszegi Tóthárpád Ferenc – a moderátor Simon Ádám kérdésére válaszolva – elmondta, hogy első versét negyedik osztályos kisdiákként írta. Életpályáját felelevenítve beszélt a versekhez való viszonyáról, kiemelve, hogy művei egyik központi gondolata a hazaszeretet körül forog. Számos témát talál izgalmasnak, amik foglakoztatják, ezek közül a határon túli magyar gyermekek sorsa, magyarságuk megtartása az egyik. Ezért is törekszik arra, hogy verseskötetei eljussanak a Kárpát-medence minél több településére. Úgy érzi, hogy gyermekveseire büszke lehet, s jóleső érzés hogy örömet tud szerezni sok-sok gyereknek. Tóthárpád Ferenc szerint a harmóniára való törekvés nem csak a művészetben, hanem minden egyes ember életében fontos célkitűzés kell, hogy legyen. A közeljövőt illetően elmondta, hogy már nyomdakész legújabb kötete, amely Francia flört címmel fog megjelenni.

A kőszegi alkotó után Devecsery Lászlóval folytatódott az est. Az 55. kötete megjelenése előtt álló művész szintén fiatalon kezdte szárnypróbálgatásait. Tehetségére hamar felfigyeltek, 1967-ben meg is nyerte a diákköltők számár kiírt versenyt, s innen már nem volt megállás. Szeretettel visszagondolva idézte fel vasszilvágyi gyermekkorát, ahol egy háromgenerációs együttélés tagjaként minden téren életre szóló muníciót kapott család tagjaitól. A moderátor a költészet célját firtató kérdésére válaszolva kifejtette, hogy szerinte az alkotó ember kötelessége az embere elgondolkodtatása. Ezért az íróknak, költőknek komoly küldetésük van. Miután számos kötetet írt gyermekeknek, e téren még nagyobb a felelősség. Hiszi, hogy a művészet erejével a fiatalokat jó irányba lehet terelni, egyúttal fogékonnyá tenni a szépre és a jóra.  A versírás mellett másik, jól ismert szenvedélye a színház. Devecsery László mögött számos rendezés áll, különösen büszke a versszínházi munkájára. A beszélgetés zárásaként ő is rövid távú terveiről mesélt.

 A kávéházi közönség soraiban ott láttuk Lenkai Nórát, az ELTE SEK rektori biztosát, aki a júniusi önkormányzati választásokon a FIDESZ- KDNP szombathelyi polgármesterjelötjeként indul. Kíváncsiak voltunk, hogy miként értékeli a most elindított újszerű, irodalmi sorozatot.

-    Nagyon örülök, hogy Szombathely életében vannak ilyen civil kezdeményezések, úgy gondolom, hogy a kultúra közvetítése alapköve kell, hogy legyen egy városnak. Nagyon fontos, hogy erre nagy hangsúlyt fektessünk, hiszen a jövő generációját is arra kell nevelnünk, hogy minél többet olvassanak! Mindenkit arra bíztatok, hogy erre figyeljen oda, legyen az regény, szépirodalom, kulturális folyóirat vagy mese, a lényeg, hogy az olvasás által széles látókörük alakul ki a gyerekeknek. Nem mellékesen ez tanulmányaikat is segíti. Egyébiránt az irodalom gyakorlatilag kapcsolatban van minden más tudományterülettel a világban. Egy fárasztó nap után egy szép verset vagy könyvet olvasni igencsak üdítő élmény. A ma esti vendégek közül Devecsery Lászlót már nagyon régóta ismerem, munkássága rendkívül tiszteletreméltó, további jó alkotókedvet kívánok neki és természetesen Tóthárpád Ferencnek is.

közösség

további frisss

lap tetejére