Így készül a jogállamisági jelentés - Hende Csaba videokonferencián tájékoztatta az Európai Bizottságot

há • 2024. február 20., kedd •
Az Európai Bizottság évről évre elkészíti jogállamisági jelentését egyes tagországról, idén először egyébként a tagjelölt nyugat-balkáni országokról is. Dr. Hende Csaba - aki több mint harminc éve foglalkozik a jogalkotás folyamatával - egy hétfői videokonferencián képviselte hazánkat.
Így készül a jogállamisági jelentés - Hende Csaba videokonferencián tájékoztatta az Európai Bizottságot

- Az országgyűlés működésével kapcsolatban több alapvető kérdésben adtam tájékoztatást. Hangsúlyosan érdekelte a Bizottságot az orosz-ukrán háborúra tekintettel kihirdetett különleges jogrend, és az ennek keretében kiadott kormányrendeletek és a törvényhozás viszonya - fogalmazott a Frisss.hu-nak a parlamenti alelnök. Kiemelte, hogy csak meghatározott körülményekre tekintettel és bizonyos tárgykörökben, nagyon szigorú garanciáktól övezve gyakorolhatja a kormány ezt a hatáskörét.

- A Magyarországra bejövő mintegy másfél millió ukrán ember azonnali elhelyezése, álláshoz, orvosi ellátáshoz, oktatáshoz juttatása azonnali cselekvést igényel.

Egyszerűen nincs idő kivárni, hogy az Országgyűlés a sosem látott helyzethez alkalmazkodó törvényeket hónapok munkájával megalkossa, mivel felgyorsultak az események - mondta. Példákat is említett: a háborús helyzetben szükségessé vált, hogy a kormány hatósági intézkedés alá vonja az üzemanyagárakat. - Ez természetesen nem történhet úgy, hogy a parlament előtte hetekig vitatkozik róla, hiszen addig az alacsonyabb árakon a lakosság felvásárolná az üzemanyagot, és néhány nap alatti kifogyna a készlet. De a határon megjelenő emberek ellátása ugyanilyen sürgős intézkedést kívánt, rögtön kellett pénzt, ételt, szállást biztosítani számukra. A kormánynak azonnal kell ilyen esetekben cselekednie, erre kapott felhatalmazást - említette.

Miután a kormány köteles megküldeni a parlamenti elnöknek ezeket a rendeleteket, az Országgyűlés folyamatosan abban a helyzetben van, hogy kontroll alatt tartja azokat, és ellenőrzi, hogy valóban halaszthatatlan intézkedésekről van-e szó. - Tudni kell, hogy ellenkező esetben visszavonhatja, megsemmisítheti az így születő rendeleteket, de erre még eddig nem került sor. Ha így történne, fontos szabály, hogy ebben az esetben a kormány nem adhatná ki újra ezeket. Lényeges az is, hogy az Alkotmánybíróság is folyamatosan ülésezik, és ők is szigorú kontrollt gyakorolnak e rendeletek fölött.

Szó sincs tehát jogi önkényről, a rendkívüli jogalkotási rendet a helyzet kényszerítette ki

- fűzte hozzá dr. Hende Csaba.

Hogyan működik a Törvényalkotási Bizottság? Ez is érdekelte a videokonferencia résztvevőit - tudtuk meg a bizottság elnöki teendőit is ellátó politikustól.

- A 41 fős testület gyakorlatilag majdnem minden előterjesztést megtárgyal, kontrollálja az alkotmányosságot, a jogrendszer egészébe való illeszkedést, a nemzetközi kötelezettségeinkkel való összhangot

- részletezte válaszát. Itt egészítik ki a végszavazás előtt akár új rendelkezésekkel is a törvényjavaslatot. Kiderült: ezzel kapcsolatban volt kíváncsi részletekre az Európai Bizottság.

A szombathelyi országgyűlési képviselő közel egyórás szóbeli előadása után az azt hallgató 12 bizottsági munkatárs egyetlenegy kérdést sem tett fel. Dr. Hende Csaba reméli, hogy a 2023-as évről szóló jogállamisági jelentés tükrözi majd a most tapasztalt egyetértést.

közösség

további frisss

lap tetejére