Idősek és fiatalok együtt emlékeztek a kommunizmus borzalmaira Szombathelyen

vaol.hu • 2024. február 26., hétfő •
Koszorúk, mécsesek emlékeztetnek a Király utcában a diktatúrában elszenvedett kínokra, áldozatokra.
Idősek és fiatalok együtt emlékeztek a kommunizmus borzalmaira Szombathelyen

Kizárólag a múlt megőrzése, a közös emlékezés segíthet elkerülni a múlt hibáinak megismétlődését - fogalmazott ünnepi beszédében Jobst Ágnes történész a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen a Savaria Nagyszálló előtti téren vasárnap.

A Honderű Asztaltársaság által szervezett megemlékezésen Horváth Csaba, a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke Faludy György versének egy részletét adta elő, imádságot mondott Steindl-Papp Judit.

Az idő múlásával a személyes emlékezés helyét egyre inkább a történeti emlékezet veszi át. Míg az idősebb generáció maga is átélte a kommunista diktatúra szenvedéseit, a fiatalok legfeljebb nagyszüleik elbeszéléseiből hallhatnak róla, ha hallanak egyáltalán. Éppen ezért fontos, hogy legalább az emléknap alkalmából bekapcsolódjanak a közös emlékezésébe - hangsúlyozta beszédében Jobst Ágnes történész.

A Savaria Nagyszálló előtti térről a Király utca 14. szám alatti emléktáblához vonultak az emlékezők, ahol elhelyezték koszorúikat, mécseseiket. Utána Jobst Ágnes a levéltárban tartott előadást A vasfüggöny előtere címmel.

További részletek a vaol.hu eredeti cikkében.

közösség

további frisss

lap tetejére