Idén is virágokkal szegélyezik Herény utcáit

sd • 2020. március 04., szerda •
Április utolsó hétvégéjén immár 18. alkalommal nyitja meg kapuit a Herényi Virágút. Újdonságokkal is készülnek a szervezők.
Idén is virágokkal szegélyezik Herény utcáit

Az országos viszonylatban is egyedülálló Herényi Virágút keretében mintegy 30 helyi virág és dísznövény kertészet, illetve vállalkozás mutatkozik be közel egy négyzetkilométernyi területen.  A program mára a térség meghatározó idegenforgalmi látványosságává nőtte ki magát. Célja a környezeti és kertkultúra fejlesztése, a virágosítás népszerűsítése és egy kellemes szabadidős, kulturális program biztosítása a látogatók számára.

Az eseményről szó sajtótájékoztatón Simon Ádám programszervező a Frisss.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy több újítás is várható idén. "Az ingyenes helyszínek mellett lesz 5 olyan, amelyet 1000 forintos karszalagokkal lehet látogatni naponta. Szeretnénk magasabb szintű művészeti értéket társítani a virágfesztiválhoz, ezért az Innoflóra Kertészetben kialakított színpadra olyan fellépőket hívtunk, mint Csemer Bogi, Harcsa Veronika, Hangácsi Márton és a Szeder zenekar. Ezenkívül lesznek különféle kertészeti workshopok, és új elemként virágpavilonokat is elhelyezünk a Virágút vonalán. A Csók István utcát tavaly neveztük át Csókvirágutcává - Dél-Amerikában él egy ilyen nevű növény, róla kapta nevét - ahol idén az Innoflóra Kertészetig húzódó szakaszt is "belakják" a kitelepülő kertészek" - ismertette Simon Ádám, a Herényi Kulturális és Sportegyesület kulturális szervezője.A sajtótájékoztatón nem volt jelen a körzet képviselője, de a Virágúttal kapcsolatban megkerestük Horváth Gábort, aki érdeklődésünkre elmondta: nagy öröm számára, hogy Herény háromnapos ünnepi programsorozata idén tölti be 18. életévét, ezáltal nagykorúvá válik. A képviselő üdvözölte, hogy a rendezvény szakmai partnere lett a Művészetek Völgyét is szervező Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány és segíti a rendezők munkáját. Ezt azt is jelenti, hogy teljesen megszűnik a Herényi Virágút búcsúi, vurstlis jellege. Horváth Gábor kiemelte azt is, hogy bár az esemény jelentős hagyománnyal rendelkezik Szombathely északi városrészén, sajnos ma már jóval kevesebb az őstermelő ahhoz képest, amikor még csak bontogatta szárnyait a rendezvény, inkább a viszonteladók jelennek meg portékáikkal. Ez azonban nem baj, sőt talán arra ösztönöz sokakat, hogy ennek a gyönyörű szakmának hódoljanak.  

közösség

további frisss

lap tetejére