Idén eddig 30 százalékkal több a kullancscsípés miatt kezelt betegek száma

ripost.hu • 2023. június 04., vasárnap •
Az idei évben a szokásosnál is sokkal több kullancsra kell számítanunk - hívják fel a figyelmet a szakemberek, akik azt is kiemelik: érdemes átnézni magunkat és a családtagjainkat minden alkalommal, miután a szabadból hazatérünk.
Idén eddig 30 százalékkal több a kullancscsípés miatt kezelt betegek száma

Kullancsdömpingre figyelmeztet idén a Magyar Kullancsszövetség: a szakemberek szerint az enyhe tél és a csapadékos tavasznak köszönhetően

ebben az szezonban elárasztják majd a vérszívók hazánkat.

A szakemberek kullancsgyűjtést végeztek, és döbbenten megállapították, hogy nemcsak az erdőkben, mezőkön található rengeteg vérszívó, hanem a városokban is. Ez sajnálatosan a különféle fertőzések, első sorban a Lyme-borreliosis fertőzöttek számának növekedését is magával hozhatja azok körében, akik zöldövezetben töltik szabadidejüket, vagy végzik a munkájukat - figyelmeztetnek, erről írt a ripost.hu.

Orvos is alátámasztotta az adatokat

Ezt dr. Bense Tamás családorvos is megerősítette, elmondása szerint idén az eddigi évekhez képest összességében 30%-kal megnőtt a kullancs miatt kezelt betegeinek száma. 

Egész biztos, hogy a komolyabb fagyok elmaradása a kullancsoknak a túlélését egyértelműen növelte.

Idén a tavalyihoz képest jóval korábban, márciusban is volt kullancscsípéses betegem

 - kezdte Bense, aki arról is beszélt, hogy többségében kisgyerekek kullancsos panaszaival keresik fel.

A kertünkben is ott vannak

A szakorvos a lapnak arra is felhívta a figyelmet, érdemes figyelmesen körbe nézni magunkat kertészkedés után is, vagy akár egy városi sétát követően, mert már szinte bárhol fellelhetőek, nemcsak az erdőkben. 

Most már nem csak a fáról, fentről ugrik le, hanem gyakorlatilag alulról, fentről, oldalról, mindenhonnan támadnak.

Gyakran előfordul például, hogy kisfiúknál a lábukon fölkúszik és az ágyékukban fordul elő a kullancscsípés - magyarázza Bense.

Mi magunk is kiszedhejtük!

A szakorvos arról is beszélt, hogy mi a teendő, ha kullancsot találunk a testünkben.

Minél hamarabb el kell távolítani, a kullancsot. Benzin olajat felcseppenteni, nem működik, mert ugye, ha kínzom az állatot, nem kap levegőt, akkor a potrohából nagyon-nagyon könnyen présel ki vért vagy testnedvet, és ez okozza a fertőzést. A lehető legjobb megoldás az, ha egy hegyes csipesszel a kullancsot a nyakánál elkapjuk, és így kihúzzuk.

Ha véletlenül beszakad a feje, nem lesz belőle semmi különösebb katasztrófa, az egy-két napon belül saját magától ki fog esni 

- mondta az orvos, aki hangsúlyozta, hogy abban az esetben azonban azonnal forduljunk orvoshoz, ha bepirosodik a kullancscsípés helye és növekvő átmérőjű gyűrű alakul ki körülötte.

Így távolítsuk el a kullancsot: 

Használjunk kullancseltávolító csipeszt! Ezeket a gyógyszertárban bármikor beszerezhetjük, de érdemes otthon tartani.

A legfontosabb, hogy minél gyorsabban kiszedjük az élősködőt!

Ha már kirándulás közben észrevesszük az állatot, akár ott rögtön is kiszedhetjük!

Nem kell orvosi segítség az eltávolításához. Minél később szedjük ki, annál rosszabb!

A fej végénél, a befurakodott kullancs tövénél fogjuk meg az élősködőt, és tekergetés nélkül húzzuk ki a csipesszel. Mindig figyeljünk arra, hogy bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne akarjuk kitépni!

 

Nem kell kidobni az egyszer már használt csipeszt, akár többször is használhatjuk!

közösség

további frisss

lap tetejére