Hűségtúrával emlékeznek a 100 éve történtekre

hv • 2023. június 29., csütörtök •
2011-ben hagyományteremtő szándékkal szervezte meg először, a Hűségtúra a Hűség Falvaiban elnevezésű lovastúrát és felvonulást a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület. Ezen a hétvégen július 1-2-án immár 13. alkalommal emlékeznek ilyen módon az 1921 és 1923 között történt magyar – osztrák határmegállapítás történelmi és helytörténeti eseményeire.
Hűségtúrával emlékeznek a 100 éve történtekre

Mint ismeretes Szombathelytől néhány kilométerre volt hét falu, amely nem nyugodott bele a trianoni diktátummal végrehajtott nemzetcsonkításba.

Addig lázadoztak, míg végül a nagyhatalmak - három évi elszakítottság után- hozzá nem járultak a hazához,  Magyarországhoz való visszatérésükhöz. Ebben az egész történetben külön felemelő, hogy e falvak lakosai többsége nem magyar, hanem horvát és német nemzetiségű volt. 
Szentpéterfának, Pornóapátinak, Vaskeresztesnek, Horvátlövőnek, Nardának, Felsőcsatárnak és Ólmodnak a Communitates Fortissimae vagyis a hűség falvai címet adományozta az Országgyűlés.

Az előterjesztő pedig és indítványozó pedig Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter volt, aki egyben a térség országgyűlési képviselője.

A hagyományos program kezdetiről Sátory Károlyt a hagyományőrzők elnökét kérdeztük.

-    Kb. 13 éve kerültem Szombathelyre, s tudtam, hogy Dr. Hende Csaba Szombathely országgyűlési képviselője a honvédelmi miniszter. Meghívtam a lovardába az egyesületünkhöz, ő pedig elfogadta meghívást. Akkor vetettem fel neki,hogy emléket kellene állítani azoknak falvaknak,akik Trianon után is ragaszkodtak, ahhoz, hogy Magyarországhoz tartozzanak. Egyből megtetszett neki az ötlet és felkarolta az ügyet. Támogatást is tudott szerezni, így elindulhatott az program, ami immár 13. éve tart. Örömmel kell megállapítanom, hogy az évek során az érintett falvak is egyre inkább magukénak érezték a Hűségtúrát, talán az sem véletlen, hogy minden településen van emlékmű is. Ami az idei évet illeti, éppen 100 esztendeje, hogy visszacsatolták a magyar hazához ezeket a hűséges falvakat. Megtisztelő, hogy a rendezvény örökös fővédnöke, dr. Hende Csaba mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter úr vállalta a fővédnökséget.

Az idei rendezvény központi ünnepsége ezúttal is Felsőcsatáron lesz. A horvát ajkú település polgármestere, Konczér Katalin asszony kérésünkre megosztotta velünk gondolatait:  

-    Felsőcsatár esetében nagyon hálásak vagyunk  a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesületnek, Sátory Károly elnök úrnak, hogy évente visszatérően nálunk kerül megrendezésre a "Hűségtúra a Hűség Falvaiba" központi eseménye,  Dr. Hende Csaba Országgyűlés alelnökének, térségünk parlamenti képviselőjének támogatásával.

Néhány településsel egyetemben mi ezen a napon "duplán" ünneplünk, hisz Felső- és Alsócsatár együtt vívta ki a Trianon utáni visszacsatolást Magyarországhoz, akkoriban két különálló településként. Őseink nagyra értékelték, hogy évszázadokon keresztül megőrizhették horvát származásukat, talán ez is motiválhatta őket erre a nemes tettre.

Nálunk a határkorrekcióra azért is szükség volt, mert például egy roma család házát kettészelte a kijelölt határvonal, ami jelentős érvként szerepelt a fellázadt lakosság eljárásában, bizonyítva e közösség összetartó erejét. Nagy boldogság számunkra, hogy ezt a napot a legkisebb gyermekektől - óvodásoktól - a felnőttekig és a hozzánk érkező vendégekkel együtt ünnepelhetjük minden évben, így a 100. évi centenáriumot. Megkoszorúzzuk az Összetartozás Emlékhelyet, majd a Szombathelyi Fúvószenekar és lovas huszárok felvezetésével együtt vonulunk Felső- és Alsócsatár utcáin. A kulturális műsorra és baráti beszélgetésre, közös éneklésre idén is a helyi kultúrházban kerül sor.

PROGRAM
Július 1. (szombat)
8 óra: A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület lovasainak indulása a szombathelyi lovardából
9 óra: Gyülekező a Parkerdei büfénél, Találkozó a csatlakozókkal (lovasokkal, kerékpározókkal, veterán autósokkal)
11 óra: Érkezés Nardára
Ebéd, pihenő
Koszorúzás az Emlékműnél
14 óra: Indulás Felsőcsatárra
14. 45 : Érkezés Felsőcsatárra
Gyülekező a Kultúrház udvarán 
15 óra:
Himnusz
Koszorúzás az emlékműnél
Ünnepi felvonulás
Ünnepi felvonulás a Szombathelyi Fúvós Zenekar felvezetésével
Felvonulás sorrendje: Fúvósok, kishuszárok, protokoll, lovasok, egyéb csatlakozók
Útvonal: Petőfi Sándor utca (emlékmű) - Pinka u. - Arany János u. - Petőfi Sándor u.
Ünnepi műsor
Szombathelyi Fúvós Zenekar térzene
Polgármesteri köszöntő
Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő ünnepi beszéde
Hagyományőrzők műsora
 
Július 2. (vasárnap)

10 óra: Indulás Vaskeresztesre
10.30 : Érkezés Vaskeresztesre
Koszorúzás a Trianoni Emlékhelyen

11 óra: Indulás Horvátlövőre
12. 30: Érkezés Horvátlövőre 
Koszorúzás a Trianoni Emlékhelyen
13 óra: Indulás Pornóapátiba
13.30: Érkezés Pornóapátiba
Koszorúzás a világháborús emlékműnél
Ebéd, pihenő

A gyalog, kerékpárral, vagy más közlekedési eszközzel érkezők a zarándoklathoz bárhol csatlakozhatnak! 

közösség

további frisss

lap tetejére