Humor, emberség, együttműködés – indul a Köz-Játék Fesztivál Kőszegen

• 2023. július 05., szerda •
A Kőszegi Várszínház a nyári szezonban csaknem 50 produkcióval várja a közönséget.
Humor, emberség, együttműködés – indul a Köz-Játék Fesztivál Kőszegen

Július 13. és 23. között idén is megrendezik – a nyári évad félidejében – a Köz-Játék Fesztivált, amelyet egy magyarországi bemutatóval nyitnak: a budapesti Rózsavölgyi Szalonnal közös előadást – Miért pont kivi? – Őze Áron rendezi, szereplői: Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám, Kiss Anna Gizella eh. A kőszegi fesztivál négy helyszínen zajlik majd: a nagyszínpadi előadások mellett lesznek gyerek- és zenei programok, a Festetics palota udvarán pedig kamaraszínházi produkciók váltják egymást, amelyekben fellép többek között Grisnik Petra, Klem Viktor, Pál András és Rozs Tamás. Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója azt mondja: „A Kőszegi Várszínház idei nyara a közös előadások létrehozása köré szerveződött. Hiszek az együttműködésben, egymás kölcsönös támogatásában, a közös színházi munka ráadásul ösztönzi a kreativitást is.”

„A Miért pont kivi? szellemesen megindító, megindítóan szellemes előadás, amely tele van humorral és szeretettel, emberséggel és gyengédséggel. Párizsban csak nemrég mutatták be ezt a francia darabot, utána rögtön mi kaptuk meg a jogokat”, jegyzi meg Őze Áron, a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójának rendezője.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója hozzáteszi: „A Rózsavölgyi Szalon régóta az egyik színházi barátunk, évek óta minden nyáron egy-egy előadásukkal jönnek hozzánk vendégszerepelni. »Megfejeltük« ezt a dolgot. Közös produkciót csinálunk. Mindent együtt találtunk ki: melyik legyen az a darab, ki rendezze, kik játsszanak benne. Jó csapat állt össze. A darab szenzációs humorú, mintha csak a színészeinkre írta volna a francia szerző. Schneider Zoltán darabbeli pszichológusa Takács Katalin lesz, aki épp a tavalyi, 40. jubileumi nyarunkon nyerte el a közönségtől az első Hollósi Frigyes-díjat a Pukk-alakításáért. Visszahívtuk őt. Visszatér a Miért pont kivi? előadással Varga Ádám is, aki Kőszegen született, itt végezte a gimnáziumot, így hát rokonok, iskolatársak, barátok, szomszédok előtt lép fel a Kőszegi Várszínházban. Őze Áron nem először rendez itt, sőt játszott is már nálunk. A Kőszegi Várszínházban lesz a bemutató július 13-án, még két előadást műsorra tűztünk belőle, ősztől meg a Rózsavölgyiben látható a Miért pont kivi? Egyébként a magyar színházi világban elterjedt az a szlogen: kétféle színész van, aki már játszott Kőszegen, és aki majd játszani fog.”

Schneider Zoltánnak a Miért pont kivi? az első előadása a Kőszegi Várszínházban: „Színészként nagyon szerethető számomra ez az alak, akit én játszom. Amolyan magának való. Majd összemixelem magamból a figurát, aki mindent számol, osztályoz, stószba rak, mindennek megvan nála a fakkja, ahova behelyez akár tárgyat, akár érzést, bármit. Mivel mindent rendszerez, ezért sem tűnik fel számára, hogy magányos. Pláne úgy, hogy van a külvilághoz egy kapcsolata, egy pszichológusnő, és azt hiszi, vele megosztja a bajait, közben meg nem, amiből aztán vicces helyzetek adódnak.”

Takács Katalin eddig már két produkcióban játszott Kőszegen, de pszichológust még nem alakított, ez az első ilyen szerepe. A Kőszegi Várszínházhoz, mint említi, erősen kötődik érzelmileg: „Itt is bizalom van a színész iránt. És ez a legnagyobb ajándék, amikor ilyen helyre kerül az ember.”

Varga Ádám Kőszegen született, itt is érettségizett a Jurisich Miklós Gimnáziumban: „Kőszeg a szülővárosom, 14 éve költöztem el innen, most hazatérek ezzel az előadással. Extra érzelmi töltetet jelent nekem, hogy otthon lesz a bemutató, ott lesz a családom, ott lesznek a nagyszüleim, a barátaim, a nézőtér jó része ismerni fog személyesen.”

Kiss Anna Gizella, a Kaposvári Egyetem harmadéves színészszakos növendéke arról beszél: „Otthonos nekem a színházi közeg. Anyukám Györgyi Anna színésznő, apukám Kiss Csaba rendező. Szüleimtől bátorságot és szeretetet kapok. Nagyon számít nekem az ő véleményük. Nem mellesleg álmom volt Schneider Zoltánnal játszani, imádom a színészetét.”

A Miért pont kivi? előadásával július 13-án nyit a Kőszegi Várszínház 10 napos Köz-Játék Fesztiválja, amelyet tavaly rendeztek meg először, a szabadtéri színház fennállásának 40. évfordulóján. Az idei fesztivál július 23-ig tart, négy helyszínen zajlik. A várszínházi nagyszínpadi produkciók mellett most is lesznek zenei műsorok, a gyerekek pedig a szombathelyi Mesebolt Bábszínház programjain vehetnek részt a kőszegi Zwinger udvarán. A kamaraszínházi előadásoknak a Festetics palota udvara ad helyet, ahol július 16-án Pál András és Rozs Tamás új közös estje látható Most, mikor a vers újra divatba jött címmel. Fellép még például Klem Viktor A nagybőgő című egyszemélyes előadásával, és Grisnik Petra a Verával, amely a Kőszegi Várszínház saját produkciója Grecsó Krisztián kultregénye alapján.

„Szűkös helyzetben van a kultúra. Ugyanakkor a Kőszegi Várszínház igyekezett takarékoskodni. Megfontoltan terveztünk nyárra. Kerestük a kőszínházi együttműködéseket, hiszen akkor a költségek is megoszlanak, másrészt nem egynyári produkciókat hozunk létre, hanem olyanokat, amelyeket ősztől tovább vihet repertoárján az adott társszínházunk. Így végképp nem pazarolunk ebben a nehéz időszakban”, magyarázza Pócza Zoltán.

A Rózsavölgyi Szalonnal való koprodukción kívül közös előadást (Szarvaskirály) hoztak létre a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszínész hallgatóival. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatával Mika Myllyaho Káosz című darabját mutatták be nemrég Csábi Anna rendezésében. A szombathelyi Mesebolt Bábszínház pedig állandó együttműködő partnere a Kőszegi Várszínháznak.

Nyitókép: vaol.hu
 

közösség

további frisss

lap tetejére