Hoppon maradt idén a diólégy, lesz bejglibe aprítani való

• 2023. szeptember 19., kedd •
Nem volt idén nagy rajzása a kártevőnek és az időjárás is kedvezően alakult.
Hoppon maradt idén a diólégy, lesz bejglibe aprítani való

A tavalyi aszály után idén a közepesnél jobb diótermés várható, mind mennyiségileg, mind minőségileg. Az utóbbi terén különösen nagy lehet az előrelépés – közölte a Boon érdeklődésére a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai referense, Kocsis Márton - írja a Világgazdaság.

Kocsis azt is elmondta, hogy Somogyban már meg is kezdődött a betakarítás  és az első tapasztalatok szerint mind a gyümölcsméret, mind a beltartalom (kitelt gerezdek), színeződés (szép világosbarna) jónak mondható. A csonthéjas gyümölcsnek jót tett az is, hogy 

idén elmaradtak a tavaszi fagyok, és a tavalyi 250 mm csapadék helyett idén már 615 mm hullott. Igaz, a sok eső növényvédelmi problémát is okozott.

Nagyüzemi körülmények között a dióburok-fúrólégy sem okozott gondot, a bakteriális fertőzésekkel azonban meggyűlt a baja a gazdáknak. A termés azonban vármegyénként eltérően alakult, így Vas vármegyében például a nagyüzemi körülmények között kiváló termés várható. 

Azonban a szórványdiósokban már nagyobb gondot okozott mind a Xanthomonas, mind a dióburok-fúrólégy, és a vármegyében a szórványosdiósok aránya közel 50 százalék. Szabolcsban az árutermelő ültetvényeken mind a legyek, mind a bakteriális fertőzések problémáját tudták orvosolni, miközben a gyümölcsméret kedvezően alakult.

Forrás: vg.hu
Fotó: Szalay Károly / Kisalföld 

közösség

további frisss

lap tetejére