Hoppá: telibe orbáni szöveget tol a német belügyminiszter – a gyakorlati megvalósítás viszont még döcög

• 2024. április 11., csütörtök •
Ha Németországba jössz, be kell tartanod a törvényeinket! Legalábbis elméletben.
Hoppá: telibe orbáni szöveget tol a német belügyminiszter – a gyakorlati megvalósítás viszont még döcög

„Aki nem tartja magát a szabályokhoz, annak mennie kell” – mondta ki Nancy Faeser német belügyminiszter 2024. április 9-én

azt a 2015-ből mélyen kirekesztőnek ismert alapelvet,

amely szerint ha az országunkba jössz, be kell tartanod a törvényeinket - írja a Mandiner.

Történt ugyanis, hogy pontosan az új migrációs paktumról szóló európai parlamenti szavazás időpontjára közzétették Németországban a 2023. évi bűnügyi statisztikákat, és hát nehezen tagadható: a koronavírusnak „köszönhető” visszaesés után mostanra

ismét a 2016-os szintre szökött fel a bűncselekmények száma.

A szövetségi bűnügyi hivatal elemzésében az okok között említi az inflációból adódó gazdasági nehézségeket, a Covid-lezárások gyerekekre és fiatalokra gyakorolt tartós pszichés hatását, valamint a migrációt – azon belül is elsősorban a migránsszállásokon uralkodó helyzetet és az anyagi bizonytalanságot.

Nancy Faeser egyébként pont egy évvel ezelőtt, a statisztikák tárgyévének első felében, amikor a települési önkormányzatok azzal fordultak hozzá, hogy a rendelkezésükre álló pénz nem lesz elegendő egész évre a migránsok megfelelő elhelyezéséhez, furcsállotta, hogy egyesek ezt már április elején tudni vélik. 

Akkoriban ezt a mondatát tartományi politikusok a valóságtagadás egy új dimenziójának minősítették.

Ha jóindulatúan figyelmen kívül hagyjuk az idegenrendészeti vétségeket, a 2023-ban elkövetett többi bűncselekmény kétmillió gyanúsítottjából közel 700 ezer nem rendelkezett német állampolgársággal, ami 34,4 százalékot jelent; a teljes népességen belül a külföldiek aránya jelenleg 16,4 százalék. Utóbbiak egyébként az áldozatok körében is felülreprezentáltak; a bűncselekmények egynegyedét szenvedik el. (Most hétfőn Koblenz közelében egy iráni vált a vonaton egy szudáni áldozatává:

megkérte ismeretlen utastársát, hogy ne üvöltözzön, mire válaszképpen utóbbi beledöfött egy húszcentis konyhakést.

Szerencsére úgy néz ki, túléli.) Az emberölések több mint felében nem német az elkövető; erőszakos bűncselekményből 2023-ban naponta átlagosan 587 történt, az intézkedő rendőröket immár napi 290 esetben érte támadás (Magyarországon 2022-ben éves szinten történt 280 efféle incidens).

Nancy Faeser a sajtótájékoztatón most rámutatott: a megelőzéshez kezelni kell az olyan társadalmi problémákat, mint a perspektíva hiánya és a gyermekszegénység, továbbá le kell vonni a tanulságot abból, hogy milyen következményei lettek a gyermekek és a fiatalok pandémia alatti tartós bezárásának, a sporttól és a barátoktól való eltiltásának – a mostani statisztikák szerint ugyanis

a 14 éven aluli gyanúsítottak száma 2019-hez képest 43 százalékkal emelkedett.

A külföldi elkövetőket illetően a miniszter megnyugtatólag elmondta, hogy a kitoloncolás mostantól már hatékonyabban zajlik, mint eddig, a drogkartellek ellen pedig erőteljesebben fognak fellépni, tekintettel a kokainnal kapcsolatos bűncselekmények számának megugrására. Leszögezte: nem fogják engedni, hogy Németországban is a hollandiaihoz és a belgiumihoz hasonló erőszakspirál alakuljon ki.

A napokban egy dél-németországi élelmiszerboltban spontán megkéselt négyéves kislány egyébként időközben túl van az életveszélyen. Az elkövető, egy holland útlevéllel rendelkező, de hónapok óta a német városban tartózkodó szír már március közepe óta hol könnyű testi sértés, hol randalírozás miatt került a rendőrség látókörébe; ezúttal egy helyi pszichiátriára szállították. A (zöldpárti) tartományi miniszterelnök megjegyezte:

az elkövető uniós állampolgár, tehát a szélsőjobb állításaival szemben nem merül fel menekültügyi mulasztás.

Az illető hajléktalan volt, és sajnálatos egyedi esetről van szó, amely az Európai Unión belüli szabad mozgás miatt nemigen akadályozható meg.


(Nyitókép: AFP)
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére