Hollandia le is szavazott az EP-választáson, itt az exit poll

• 2024. június 08., szombat •
Wildersék és az egyesült vörös-zöld szövetség fej-fej mellett.
Hollandia le is szavazott az EP-választáson, itt az exit poll

A hollandok már csütörtökön az urnákhoz járultak, hogy leadják szavazataikat az EP-választáson. A voksolás után ki is jött az exit poll, hogy miként is alakulhatott a választási hajlandóság. Fontos: ez csak az exit poll, a választás végeredménye csak vasárnap este, az egész európai EP-választási sorozat lezárulta után fog kiderülni - írja a Mandiner.

A holland exit poll szerint 

a Hollandiának járó 31 európai parlamenti székből 8-at szerezhet meg a szocialisták és a zöldek választási koalíciója. 

A Wilders-féle Szabadságpárt 7 képviselővel rendelkezhet majd. A korábbi vezető kormánypárt, most már Mark Rutte nélkül a Szabadságpárt új koalíciós kormányába beálló, jobboldali-liberális VVD 4 képviselői helyet szerezhet. A többi képviselői hely a további kisebb pártok között oszlik meg.

Az exit poll kapcsán 

az év egyik legviccesebb politikai valóságcsavarását mutatja be éppen a holland baloldal.

A szocialisták és a zöldek gyakorlatilag egy tét nélküli technikai koalíciót alkottak, a két párt a választás után a saját szocialista és zöld pártcsaládjába fog beülni, várhatóan 4-4 képviselővel. 

A tény az, hogy öt évvel ezelőtt ez a két párt még összesen 9 képviselőt tudott az EP-be delegálni, most tehát összefogva eggyel kevesebbet tudnak kiküldeni.

Ehhez képest a pártok politikusai, illetve a nemzetközi sajtó a holland baloldal győzelméről beszél Wildersék felett, Timmermansék pedig magukkal példálóznak, hogy igenis le lehet győzni a „szélsőjobbot”.

Mindezek kapcsán nem mellékes tény, hogy a Wilders-féle Szabadságpárt, amely öt évvel ezelőtt leszerepelve egy képviselőt sem tudott az Európai Parlamentbe küldeni, most egyedül tud hét EP-képviselőt delegálni az exit poll szerint. 

Wildersék tehát a nulláról hozták vissza magukat,

és csak a szocik és a zöldek összefogása miatt nem lettek első helyezettek a hollandiai EP-választáson. Az EP-ben viszont már ők lesznek a legnagyobb holland párt, hiszen a balos szövetség ismét kettéválik.

 


Nyitóképen: Geert Wilders (fotó: Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP)
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére