Hogyan csökkentsük háztartásunk költségeit?

• 2023. január 30., hétfő •
A jelenlegi gazdasági helyzet minden háztartást igen erősen érint, ugyanis mind a rezsiköltségek, mind az élelmiszerek inflációs áremelkedése tovább csökkentette a reáljövedelmek értékét.
Hogyan csökkentsük háztartásunk költségeit?

A KSH adatai alapján a magyar infláció továbbra is az uniós átlag felett van, decemberben elérte a 24,5%-ot. Ennek köszönhetően háztartások sora kényszerül jól átgondolni kiadásait és csökkenteni költségeit. Minden háztartásban könnyedén találhatóak felesleges kiadások, amelyek kiszűrésével bárminemű nélkülözés nélkül előidézhető a költségek csökkenése. Emellett természetesen számos olyan tervezési és szervezési folyamat is létezik, melyekkel akár a rezsiköltségek, akár az élelmiszervásárlási szokások kedvező irányba terelhetőek.


Forrás: pexels.com 

Rezsiköltségek csökkentése: víz, áram, gáz

A korábban említett inflációs hatás mellett a rezsicsökkentés szigorítása is nehezíti a hazai háztartások helyzetét. Számos háztartásnak okozhat gondot a megemelkedett gáz- avagy áramszámla kiegyenlítése.

Egy átlagos háztartás rezsijének legfőbb elemei a víz, az áram és a fűtési berendezések. Ezek kapcsán érdemes a pazarlást megszüntetni, amelyek igen gyakran előfordulnak, még ha észrevétlenül is. Néhány könnyen beszerezhető, ám olykor nagyobb beruházást igénylő eszközzel könnyedén megtehetjük ezt. Első hallásra megdöbbentő lehet, hogy egy új hűtő vásárlásával spórolhatunk a legtöbbet, azonban alaposan átgondolva mégiscsak akad némi igazság benne. A legnagyobb áram-, és ezzel együtt pénzkidobás az elavult elektronikai termékek, így például a hűtő, a tűzhely, a fagyasztó vagy épp a mosogatógép használata. A nem megfelelően működő, nem mellesleg nagy energiaigényű régi termékek lecserélése hosszú távon komoly összegek megtérülését vonja magával, ami jelentősen csökkentheti kiadásainkat. A cserét követően a működés minőségére is mindenképp figyelni kell, hiszen egy jeges hűtő/fagyasztó rendkívül sok felesleges energiát fogyaszt ugyanazon hőmérséklet fenntartásához. Ugyanez igaz egy tűzhely vagy fűtési berendezés esetén is. A rezsiköltségek jelentős része a kezdeti beruházást követően rövid időn belül megtérül a korszerű, innovatív otthonnak köszönhetően! “A legolcsóbb energia az, amelyet el sem használunk.”

Forrás: pexels.com

Megváltozó élelmiszervásárlási szokások, tudatos tervezés

Az elmúlt év legkiemelkedőbb drágulása az élelmiszereket érintette. Különösképpen a legalapvetőbb termékeket, mint például a kenyér, a tejtermékek, avagy a különféle zöldség- és gyümölcsváltozatok.

A legegyszerűbben a tudatos vásárlással és felhasználással juthatunk e téren előre. Mit is jelent ez?! Nem csupán egy egyszerű bevásárlólistát, vagy a heti menü tervezését. Ezek is nagyon fontos elemei, hiszen a tervezés hatására sokkal kisebb az esélye a felesleges vásárlásnak és a felhalmozásnak, de a tudatosság még jelentősebb.

Fontos szem előtt tartani, hogy hol vásárolunk, mit vásárolunk, és azt hogyan használjuk fel. Így például felejtsük el az akciós újságokat és kuponokat (kivéve, ha nagy mennyiségben vásárolunk egy-egy terméket), látogassunk el a közeli áruházba, vagy a helyi piacra, és szerezzünk be mindent egy helyen. Nem mellesleg a közeli boltot akár gyalog vagy kerékpárral is megközelíthetjük, így további összegeket megspórolva az üzemanyagon.

Bevásárlás előtt jól tervezzük meg a heti menüt, azonban vegyük figyelembe ennek során azt is, hogy nem érdemes mindennap bekapcsolni a tűzhelyet avagy a sütőt, tehát próbáljuk összegezni az ételeket, és amit lehet tömbösítve elkészíteni. A tervezés hatására bár csökken az esélye, de még mindig előfordulhat, hogy megmaradnak ételek. Ezeket a kidobás helyett próbáljuk meg újragondolni, más formában felhasználni. Nagymamáink konyhájában gyakran láthattuk például a pörköltből készült gulyáslevest, avagy a száraz kifliből készült mákosgubát is. Próbáljunk meg mi is ezek alapján gondolkodni, és megszüntetni az élelmiszerek kidobását.

A tudatos tervezés mellett a legnagyobb spórolást a saját termesztéssel lehet elérni. Akármilyen kis lakásban is élünk, egészen biztos jut hely egy cserép paradicsomnak vagy fűszernövényeknek. Természetesen sokat segít e téren, ha saját kerttel is rendelkezünk, hiszen ebben az esetben számos egyéb zöldséget és gyümölcsöt is képesek vagyunk megtermelni saját magunknak. Mindezt esővízzel locsolva akár igen alacsony költség mellett juthatunk friss almához, barackhoz, krumplihoz vagy akár sárgarépához és káposztához egyaránt. Az önfenntartó életmód hatására részben figyelmen kívül hagyható az infláció aktuális mértéke, hiszen kertünk terményei folyamatosan elérhetőek számunkra jelentős kiadás nélkül.

Forrás: pexels.com

Szabadidős tevékenységek

Bármilyen nehéz gazdasági helyzet is vegyen körül minket, mindig szükségünk lesz társasági életre és szabadidős tevékenységekre. Egyesek ezek közül igen drága “hobby”, azonban ezeknek is találhatunk alternatívát.
A drága szórakozóhelyek helyett szervezzünk saját baráti összejöveteleket, akár közös főzést avagy társasjátékozást. Mindezek nem csupán költséghatékonyabbak, de ráadásul minőségi időt tudunk együtt tölteni a hozzánk közel álló személyekkel, így erősítve kapcsolatainkat.

Emellett a sport az egyik legjobb spórolás, amennyiben nem szükséges hozzá különösebb felszerelés. Csapatban végezve szintén előnye a korábban részletezett kapcsolatépítés mellett saját egészségünk fejlesztése is.

A programok szervezése mellett érdemes azonban átgondolni kiadásainkat e téren is, hiszen számos előfizetést és tagsági díjat fizetünk havi szinten, melyek közül bizonyára van, amit nem is használunk. Ha sosem nézünk például Netflixet, vagy sosem hallgatunk Spotify-t, miért is fizetnénk érte?!

Forrás: pexels.com

A költségtervezés első és legfontosabb lépése tehát a meglévő kiadások és bevételek listázása. Bármilyen megtakarítást, spórolási stratégiát csupán akkor kezdhetünk, ha rendszereztük pénzügyeinket! Annak érdekében, hogy ne legyenek anyagi gondjaink, készítsünk költségtervet, a bevételek és kiadások pontos feltüntetésével, és mérjük fel az előzőekben felsorolt opciók megvalósításának lehetőségét. Spórolni mindig lehet, a kérdés csupán az: kinek sikerül nélkülözés nélkül?

Forrás: https://creditline.hu/

közösség

további frisss

lap tetejére