Hivatalos: Magyarország visszatért a növekedési pályára

• 2024. április 18., csütörtök •
2025-re a Világbank és a Valutaalap szakértői 3-4 százalékos növekedést várnak, míg európai átlagban csupán 1 százalékot.
Hivatalos: Magyarország visszatért a növekedési pályára

A nemzetközi pénzügyi intézmények előrejelzése szerint 

a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, ami 2 százalék felett alakulhat

 – nyilatkozta Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára Washingtonban szerdán a Világbank és Nemzetközi Valutaalap tavaszi közgyűlésén - írja a Mandiner.

A magyar delegáció vezetője az MTI-nek adott interjúban elmondta, hogy 

2025-re a Világbank és a Valutaalap szakértői 3-4 százalékos növekedést várnak, ami kiemelkedő

 abban az európai gazdasági környezetben, ahol összességében erre az évre csupán 1 százalékos növekedésre számítanak. A nemzetközi pénzügyi szervezet tavaszi tanácskozásának fő témáját összefoglalva Tóth Tibor elmondta, hogy a válságokról és arra adott válaszokról szól az idei tavaszi közgyűlés.

Rámutatott, hogy már az elmúlt években is a válságkezelés volt a fő téma, és hangsúlyozta, hogy változatlanul a világban általánosan érvényes kihívások közé tartoznak a háborúk okozta gazdasági sokkok, az infláció, a fiskális nehézségek, az egyes országok adósságállományai, valamint a klímaváltozásból fakadó gazdasági feladatok. Az államtitkár elmondta azt is, hogy 

az összes probléma közül az egyik legnagyobb kihívást az infláció jelenti, 

és ebből a szempontból az elmúlt egy év magyar teljesítményét pozitívan értékelték a közgyűlés résztvevői.

Kifejtette: amikor a magyar küldöttség egy évvel ezelőtt előterjesztette azt a magyar kormányzati szándékot, hogy az év végére egy számjegyűvé lassuljon az infláció, azt szkeptikusan fogadták a befektetők. Azt a tényt, hogy már tavaly októberre egy számjegyű lett az ütem, az idei év elejére pedig 3,7 és 3,8 százalékra mérséklődött, a jelenlegi közgyűlésen elismerés fogadta – mondta. Ez 

a mérték szinte megegyezik az Egyesült Államokban márciusra közölt inflációs adatával

 – jegyezte meg.

Tóth Tibor rámutatott arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűlésén nemcsak a két szervezet illetékesei, de a tagországok kormányainak, nemzeti jegybankjainak képviselői, valamint piaci szereplők is részt vesznek, ezért az esemény – a tapasztalatok megosztásán túl – esélyt ad szélesebb témájú megbeszélésekre, akár üzleti tárgyalásokra is.


Borítókép: Shutterstock
Forrás: mandiner.hu, (MTI)

közösség

további frisss

lap tetejére