Hende Csaba: A Kormány nem adta fel a vasi útfejlesztéseket

• 2023. május 26., péntek •
Az országgyűlési képviselő internetes posztban teszi tisztába: a beruházásokat törlő friss jogszabály nem érinti az északkeleti elkerülő út megépítésének előkészületeit.
Hende Csaba: A Kormány nem adta fel a vasi útfejlesztéseket

Jókor jöttek a nyugat.hu újságírójának kérdései: elnézve a mai közgyűlést és a DK sajtótájékoztatójáról szóló tudósítást, elkél a segítségem az északkeleti elkerülő úttal kapcsolatos előzmények áttekintéséhez. Az aggodalmaskodókat megnyugtatom, ugyanazt akarjuk. Az ügy napirenden maradt, és senki nem tett le a megvalósításról. A kérdések és válaszok itt olvashatók:

Nyugat.hu kérdései:

  • Valóban tudta Ön a kampány során, hogy a kormány nem biztosít fedezetet az elkerülő út építésére?
  • Tudta Ön, hogy olyan ígéreteket tesz, amelyek mögött nincs kormányzati szándék?
  • Ön szerint mi az oka, hogy mégsem épül meg az elkerülő út?
  • Mi a véleménye a DK feljelentéséről?

Válaszaim:

  • ad 1./

A DK sajtótájékoztatóján a DK által kiosztott sajtóanyag 1. oldal utolsó és 2. oldal első bekezdésében olvasható a 2021. november 26-án tett nyilatkozatom:

“A győztes ajánlat kiválasztása után a Kormánynak hoznia kell egy újabb, megerősítő határozatot” (a szükséges mintegy 40 milliárd Ft biztosításáról). “Ennek kilobbizásán dolgozom most nagy erőkkel, reményeim szerint még az idén döntés születhet.”

Vagyis a bejelentés egyértelműen tartalmazta, hogy az előzetes elvi határozat, a közbeszerzés kiírása és elbírálása után újabb kormánydöntés szükséges még a fedezet biztosítására.

Ez a döntés nem született meg, az orosz-ukrán háború és az egekbe szökő energiaárak miatt sem. Ezt mindenki pontosan tudta, senki - így én sem - nem állította azt, hogy a kivitelezéshez szükséges pénz rendelkezésre áll.

Az új Kormány megalakulása után minden el nem kezdett, összesen több száz állami beruházást felfüggesztették. Magyarul elhalasztották, és nem törölték. A Kormány meg kívánja valósítani ezeket az elengedhetetlenül fontos fejlesztéseket. A szükséges fedezet részben a jogtalanul visszatartott EU-támogatások beérkezése után, részben a háború végével is összefüggő energiaár-csökkenést követően állhat majd rendelkezésre. Emlékeztetnék arra is, hogy a tavalyi évben mintegy 2400 milliárd forintot fordított az ország a rezsicsökkentés fenntartására. Minden egyes magyar család havonta 186 ezer forinttal többet fizetett volna a gázért, távhőért és a villanyért, ha ezt a hatalmas összeget másra, mondjuk útépítésre költöttük volna.

Azóta a tervezett elkerülő út státuszában nem történt változás. A közelmúltban megjelent jogszabály - amely törölt egyes tervezett beruházásokat - sem az elkerülőt, sem a Szombathely-Kőszeg négysávos utat, sem a Szombathely-Egyházasrádóc négysávos utat egyáltalán nem is érintette. Mindezen útfejlesztések tehát napirenden vannak, előkészítésük folyamatban van. Az előkészítéséhez tartozott a régészeti feltárás, amelynek munkáit láthatta mindenki a sajtótájékoztatóm hátterében.

  • ad 2./

Az 1./ pontban leírt tények szerint a Kormánynak elhatározott szándéka az elkerülő út megépítése. Legutóbb éppen tegnap egyeztettem az illetékes államtitkárral a további teendőkről.

Kormányzati szándék tehát volt, van és lesz is az elkerülő út megépítésére.

  • ad 3./

Amint már utaltam rá, a háború okozta gazdasági válság, az elhibázott brüsszeli szankciós politika, az energiaárak tízszeresére való emelkedése kényszerítette a Kormányt az összes tervezett beruházás felfüggesztésére. A szándék változatlanul fennáll. A következő fontos lépés a részletes kiviteli tervek elkészítése végett közbeszerzés kiírása. Az előző közbeszerzési kiírás a kivitelezés mellett a kiviteli tervek elkészítését is tartalmazta, amely tervezés így még nem valósult meg.

  • ad 4./

Ha a hülyeség fájna, Szuhai Viktor és a mögötte álló Czeglédy Csaba üvöltene a fájdalomtól. A saját maguk által kiosztott sajtóanyaguk cáfolja azt, hogy ebben az ügyben bárki bárkit félrevezetett volna a pénz rendelkezésre állását illetően.

A szükséges jogi lépéseket a maguk idejében megteszem.

Ez az alaptalan vádaskodás engem különösebben nem ráz meg, mert az eszükhöz és a jellemükhöz értem.

Elég, ha valamennyien azokra a hatalmas fejlesztésekre gondolunk, amelyek 2010. óta Szombathelyt és környékét gazdagították több, mint 200 milliárd forint értékben, ha a képviselőségemet mérlegre óhajtja valaki tenni.

Sokkal érdekesebb az az összefüggés, amely tisztán látszik a csacsi feljelentés és a várost a DK, vagyis Gyurcsány Ferenc kezére játszó Gyurcsány-Nemény paktum között.

A mai városi közgyűlésen Czeglédy Csaba hosszas és nevetséges fejtegetést adott elő az én “bűnösségemről”. Szánalmas volt, ahogy mindehhez szolgai módon csatlakozott Nemény András. Szégyenteljes ez a teljes alárendelődése Gyurcsánynak és az ő helytartójának, Czeglédy Csabának. De hát ez volt az ára annak, hogy megkapja a DK támogatását az újraindulásához! Szomorú, hogy egy talán jobb sorsra érdemes polgármester hogyan vált Gyurcsányék bábjává…

Azért Szombathely ennél többet, jobbat érdemel!

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére