Házasság heti üzenet: Legyen időnk egymásra!

Horváth Vilmos • 2024. február 21., szerda •
Vasárnap püspöki szentmisével zárult az idei Házasság hete Szombathelyen. A program az idén is rendkívül gazdag és változatos volt. Melega Miklóst, a szervezőbizottság egyik tagját kértük, hogy értékelje az elmúlt hetet.
Házasság heti üzenet: Legyen időnk egymásra!

-    Nagyon sikeres volt a Házasság hete, s örömmel tapasztaltom, hogy évről-évre egyre több pár csatlakozik a programokhoz. - indította Melega Miklós önkormányzati képviselő, a Vas Vármegyei Levéltár igazgatója. Maga a házasság hete egy egyhetes programsorozat, de itt Szombathelyen a szervezők próbálják ezt az időtartamot egy kicsit meghosszabbítani. Évek óta az a gyakorlat, hogy már két héttel a hivatalos programok előtt elindul egy házaspároknak szóló – közösen megoldandó feladatokat tartalmazó – társasjáték. Azáltal, hogy három hetesre tágul ki az intervallum, még több idejük jut a pároknak arra, hogy egymásra figyeljenek.

-    Mondhatjuk, hogy ez volt a kiemelt üzenete az idei programnak.

-    Igen, ez az egyik, ha nem a legfontosabb célja a Házasság hetének. Magának a programsorozatnak az idei mottója pedig így szólt: „Állandó megújulásban.” A mai világban rendkívül fontos, hogy jusson időnk egymásra, mert talán ezen a téren lehet a társunkat a leginkább megrövidíteni. Divatos kifejezéssel élve minden házaspárnak kell, hogy legyen „Mi” ideje. Észre kell vennünk azt a társat, aki ott van mellettünk és elegendő időt szánva rá ápolhatjuk a kapcsolatunkat.

-     A Házasság hete programjaiba aktívan bekapcsolódó párok jellemzően melyik korosztályból kerülnek ki?

-    Örömteli, hogy minden korosztály részt vesz a programokban. Volt olyan pár, amelyik még csak másfél éve házas, de a többséget olyanok alkotják, akik már sok-sok éve, évtizede kötötték össze az életüket. Nincs életkorhoz kötve egyetlen program sem; bárki csatlakozhat, akiknek fontos a házasság, a házastársi szeretet erősítése.

-    Magyarország kormánya immár hosszú évek óta olyan családpolitikát folytat, amit külföldön is elismeréssel emlegetnek és követendőnek tartanak.

-    Valóban, a FIDESZ-KDNP kormány számos intézkedése irányul arra, hogy a családok megerősödjenek. Nőtt a házasságok és megszületett gyermekek száma. A politika által biztosított környezet nagyon lényeges, hiszen a fiatalok sokkal könnyebben tudnak elindulni a közös úton. Az adókedvezmények, a CSOK, a babaváró, a lakásvásárlási célú, kedvező hitelek révén jobban tudnak tervezni, ezek ugyanis kiszámíthatóvá teszik a jövőt, nem úgy, mint a baloldali kormányok idején.

-    A Házasság hetének szervezésében komoly szerepet vállalnak a keresztény egyházak, felekezeti hovatartozás nélkül.

-    Így van, s úgy vélem, hogy ez természetes. Lényeges eleme a Házasság hetének, hogy vannak lelki-vallási jellegű események is. A szervezők között is sok mélyen keresztény elköteleződésű pár van, de a programsorozat nem csak a hívő embereknek szól, hanem mindenkinek, aki fontosnak tartja a házasságát. A rendezvények közül a filmvetítés, a romantikus vacsora kettesben, a kocsmakvíz vagy éppen a táncház mind-mind olyanok, amelyek világnézettől függetlenül mindenkihez szólnak. A leglényegesebb, hogy minden esemény a házasság intézményét helyezi a középpontba.

közösség

további frisss

lap tetejére