Havazott a Mátrában

• 2024. április 02., kedd •
A hétfői melegrekord után hatalmasat változott az időjárás, ugyanis szűk egy nappal később már havazott az ország legmagasabb pontján. Az előrejelzések szerint továbbra is változékony időjárással lesz dolgunk, ugyanis a havazás után tisztul majd az ég, kisüt a nap, délutánra pedig megérkezik az eső is kis hazánkba.
Havazott a Mátrában

A hidegfront csapadékzónája a délelőtti órákban ért az Északi-középhegység fölé, a csapadék halmazállapota esőről havas esőre váltott, majd tisztán hóra – írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán kedden. 

HÉTFŐN MÉG 30 CELSIUS-FOKOT MÉRTEK AZ ALFÖLDÖN, KEDDEN PEDIG HAVAS ESŐ, SŐT HAVAZÁS VOLT KÉKESTETŐN

– tették hozzá.

Mint írták, a hidegfronti csapadékzóna kedden a délelőtti órákban ért az Északi-középhegység fölé, és a csapadék hűtő hatásának segítségével – Kékestetőn szűk két óra alatt 2 fokos hőmérséklet-csökkenést tapasztaltak – a csapadék halmazállapota legmagasabb hegycsúcsunkon esőről átváltott havas esőre, sőt átmenetileg tisztán hóra is. Közölték azt is, hogy a csapadékhoz viharos szél is társul - írja az Index.

A HungaroMet előrejelzése szerint kedden a front felhőzete és csapadékzónája lassan északkelet felé tevődik, itt még délután is számítani kell borult, esős tájakra. A front mögött szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, és kisüt a nap. Délután az ország délnyugati felén erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és egyre több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A délnyugati részek kivételével nagy területen kísérhetik erős, viharos lökések a jellemzően nyugati irányú szelet, csak estére mérséklődik a légmozgás. Zivatar környezetében szintén előfordulhatnak viharos lökések.

(Borítókép:  Drónnal készült felvételen a ködös Mátra Parádsasvár közelében 2021. december 30-án. Fotó:  Komka Péter / MTI)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére