Hatalmas aranykincset találtak Magyarországon

origo.hu • 2024. március 04., hétfő •
Akkora arany- és ezüstkészletek rejtőzhetnek a Börzsönyben a föld alatt, mint a világon kevés helyen.
Hatalmas aranykincset találtak Magyarországon

A Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. számításai szerint nagyjából 1000 tonna arany és ezüst lehet a Börzsöny hegységben úgy 150 méter mélyen - írja az origo.hu. Ez hatalmas szám ahhoz képest, hogy a Magyar Nemzeti Banknak az aranykészlete "csupán" 100 tonna. Az a mennyiség, ami a Börzsönyben pihenhet, hozzávetőlegesen 59 milliárd euró értékű lehet, és egy koncessziós bányászati jog elnyerését követően durván 42 és fél alatt összesen 9000 tonna arany és ugyanennyi ezüst kitermelése valósulhatna meg.

A beruházás 1200 embernek nyújthatna munkát és a tervek szerint a világ egyik leggazdagabb arany- és ezüstbányáját hozná létre Magyarországon.

Az új aranybánya létesítéséhez szükséges technikai dokumentáció a Bányahatóság részére öt évnyi kutatómunka eredményeként készül el a Börzsönyben. A területen végzett mélyfúrási eredmények alapján a termésarany és termésezüst kinyerése vizes mosási technológiával lehetséges lenne, és nem lenne szükség cián felhasználására, amit az EU betiltott - írja a Promotions.hu.

A koncessziós bányászati jog kiírása egy nemzetközi tenderen keresztül történne, és a tervek szerint 5 év múlva nyílhatna meg a bánya. A területen található értékes nyersanyagok miatt a projekttel a világ egyik legnagyobb arany lelőhelyét hozhatnák létre.

A kutatások alapján a Nagyírtáspuszta - Rózsabánya régióban nagy mennyiségű arany és ezüst található, és a tervezett beruházásnak nagy társadalmi és gazdasági haszna lehetne a régió számára.

közösség

további frisss

lap tetejére