Harmadik napja tartanak a zavargások Franciaország több városában az agyonlőtt tinédzser miatt

• 2023. június 30., péntek •
Nem csitul a helyzet Franciaországban, ahol tömeges tüntetések és zavargások törtek ki egy 17 éves fiú halála miatt, akit egy rendőr kedden agyonlőtt igazoltatás közben. Országszerte már 40 ezer rendőrt vezényeltek ki, mozgósították a különleges erőket és helikoptereket is bevetnek a tüntetések megfékezésére. Legalább 420 rendbontót őrizetbe vettek. Párizsban felgyújtottak egy bankfiókot, a lángok pedig a szomszédos lakóépületre is átterjedtek.
Harmadik napja tartanak a zavargások Franciaország több városában az agyonlőtt tinédzser miatt

Harmadik éjszaka folytatódtak péntekre virradóra a heves tüntetések Párizs külvárosaiban és más francia városokban egy fiatalkorú fiú agyonlövése miatt. A zavargások megfékezésére országszerte 40 ezer rendőrt mozgósítottak, különleges erőket és helikoptereket is bevetettek több városban – jelentette a Le Parisien című lap a BFM TV-re hivatkozva. Legkevesebb 420 tüntetőt őrizetbe vettek, közülük 242-t Párizs térségében - írja a Világgazdaság.

A párizsi régióban csütörtök este óta nincs autóbusz- és villamosforgalom, a francia főváros központjától nyolc kilométerre fekvő Clamart-ban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

Az állam válaszának rendkívül határozottnak kell lennie

– jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter az észak-franciaországi Mons-en-Barouelben, ahol a zavargók több épületet felgyújtottak.

A Párizs melletti Nanterre-ben, ahol a 17 éves Nahel M.-et kedden egy rendőr agyonlőtte, 

csütörtök este felgyújtottak egy bankfiókot, a lángok egy szomszédos lakóházra is átterjedtek. 

A tűzoltóság eloltotta a tüzet, sérültek nincsenek.

Nanterre-ben hatezer ember részvételével gyászmenetet tartottak, amelynek végeztével összecsapások törtek ki a felvonulók és a rendőrök között. A tüntetők benzinespalackokkal dobálták a rendőröket, akik 19 embert őrizetbe vettek. Marseille-ben több száz tüntető verekedett a rendőrökkel, üzleteket fosztogattak. Ott 14 embert vettek őrizetbe.

Lille-be, Lyonban és Bordeaux-ban különleges rendőri alakulatokat vetettek be a zavargókkal szemben. Grenoble-ban egy autóbuszra petárdákat lőttek ki, amelynek nyomán a közlekedési vállalat dolgozói beszüntették a munkát.

Emmanuel Macron elnök péntek délutánra újabb rendkívüli tárcaközi ülést hívott össze az újabb zavargások miatt – jelentette a BMF TV.

Fotó: Anadolu Agency via AFP
Forrás: vg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére