Halálos szalmonellafertőzést okozott az ukrán baromfi

• 2024. április 12., péntek •
Több mint két tucat ember került kórházba az Ukrajnából behozott baromfihús miatt, mivel a termék szalmonellafertőzést terjeszt.
Halálos szalmonellafertőzést okozott az ukrán baromfi

Halálos kimenetelű szalmonellafertőzést okozott az Ukrajnából behozott baromfihús – jelentette be az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A szervezet elmondta, hogy adatai szerint 2021 szeptembere óta összesen mintegy 500 esetet regisztráltak - írja a Világgazdaság.

A EFSA már a vizsgálat kezdetekor is azt feltételezte, hogy a fertőzés oka az Ukrajnából származó fagyasztott, gőzben főzött csirkemell. Ezt a végső vizsgálatok meg is erősítették – írja az Agrarheute.

Az ukrán baromfihús miatt 23 ember került kórházba, hatan vérmérgezést kaptak, és egy ember meg is halt az Egyesült Királyságban.

Az EFSA szerint több mint két éve tart a szalmonellajárvány határokon átnyúló kitörése az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban. Az Észtországban, Finnországban és Hollandiában az élelmiszer-biztonsági hatóságok által végzett vizsgálatok, valamint az EFSA-val megosztott élelmiszerek genomiális információk 2024-ben megerősítették, hogy az Ukrajnában előállított fagyasztott, gőzben főzött csirkemell filé kimutatták a szalmonellafertőzést.

Tavaly szeptemberben a Nébih eljárást indított az egyik Magyarországon is kiterjedt bolthálózattal rendelkező kiskereskedelmi lánccal szemben, miután a hatóság szakemberei szalmonella jelenlétét mutatták ki egy Németországból származó, előre csomagol darált sertéshústermékben. Az esetre akkor derült fény, amikor a Nébih szakemberei mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek a boltokban kapható, friss darált sertéshús termékekből.

 

Forrás: vg.hu
Fotó: Shutterstock

közösség

további frisss

lap tetejére