Háborúellenes akciótervről döntött a kormány

magyarnemzet.hu • 2024. július 08., hétfő •
Gulyás Gergely és Vitályos Eszter beszámolnak a legújabb kormányzati döntésekről.
Háborúellenes akciótervről döntött a kormány

„A kormány a múlt heti két ülésén foglalkozott a háború jelenlegi állásával, lehetséges kimeneteleivel, és azzal is, hogy mit tudunk tenni a békéért” - mondta Gulyás Gergely a rendhagyó, hétfői Kormányinfón, amit a magyarnemzet.hu is megírt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, az elhúzódó háború rendkívüli veszélyeket rejt magban Európa egészére és Magyarországra is. A háború árát életekben elsősorban az oroszok és az ukránok fizetik meg, a fronton magyarok is vannak, kárpátaljai magyarok is vesztették életüket az oroszok elleni harcban. A háború árát egész Európa fizeti meg, ezért helyes, hogy soros elnökként a magyar miniszterelnök békemissziót indított. A nagy európai országokat háborús propaganda uralja a tárcavezető szerint.

Mint mondta, a háború árát közvetlenül is megfizeti Európa, ugyanis támogatja Ukrajnát, emellett megfizetjük inflációban, gazdasági növekedési áldozatban is.

Aki az egyik háborús felet kihagyja, nyilvánvalóan nem vezethet sikerre. A békéhez elsősorban a nagyhatalmak tudnak hozzájárulni

- fogalmazott.

A magyar miniszterelnök a háborús felekkel való egyeztetést követően ma a kínai elnökkel is tárgyalt. 

Magyarország minden olyan országgal szeretne kapcsolatban lenni, amely hozzájárulhat a békéhez

- mondta. Hozzátette: Magyarországnak nincs konkrét béketerve, azt csak a felekkel együtt lehet kidolgozni, de a békéhez tűzszünet kell a magyar álláspont szerint.

A miniszter jelezte: zsarolásnak teszik ki a magyar kormányt is azért, hogy álljanak be a háborút támogatók közé.

Háborúellenes akcióterv

Gulyás Gergely elmondta: háborúellenes akcióterv mellett döntött a kormány. 

A kormány a háborús propaganda ellen is fellép egy háborúellenes akciótervvel

– ismertette a miniszter. Költségvetésük átláthatóvá tételére fogják kötelezni a médiumokat és a pártokat. A külföldről pénzelt médiumokat az igazságügyi miniszter segítségével kötelezni fogják a források visszaküldésére. 

Ilyen durva szabályozásra eddig még nem volt szükség, most azonban a kormánynak valamit tennie kell ebben a kérdésben

– közölte Gulyás Gergely miniszter.

Védelmi hozzájárulás

Az extraprofitra szert tevő multinacionális vállalatoknak védelmi hozzájárulást kell fizetnie – a kormány döntése legújabb nyomán, amely elsősorban a bankszektort, a multikat és az energiacégeket érinti. A kormány a bankok esetében a bankadó csökkentéséről tárgyalt, azonban sok bank kihasznált egy kiskaput, amely az állampapír vásárlásra vonatkozott, emiatt minden olyan banknak teljes egészében meg kell fizetnie a bankadót, amely a teljes állampapír állományát nem növelte meg. Érdemben nem fog változni a bankadó 2024-ben, viszont a tranzakciós illeték mértékét megemelik, és valutaváltási illetéket vetnek ki. Az idei évben stopot vezetnek be a számlavezetési és kártyahasználati díjra, hogy ne lehessen ezt áthárítani a lakosságra. 

Üzemanyagár

A benzin négy, a gázolaj tíz forinttal volt drágább Magyarországon, mint ami a szomszédos országok átlaga, ezért a kormány lépéseket vár a kereskedőktől. 

Az energetikai vállalatokat arra szólítja fel a kormány, hogy tartsák be azt a megállapodást, ami éppen április-májusban jött létre a kormánnyal, hogy a környező országok átlagáránál többet a magyar családok sem fizethetnek

– fogalmazott Gulyás Gergely. 

Babaváró hitel

Vitályos Eszter elárulta: a kormány döntést hozott a babaváró hitellel kapcsolatban is. Mint mondta, amióta a kormány bevezette, azóta volt világjárvány, kitört a háború, jött a gazdasági válság. A kormány ezért úgy ítélte meg, hogy 2 éves hosszabbítási időszakot biztosít a kormány azoknak, akik 2019 és 2021 között vették fel a hitelt. A gyermekvállalási határidő így ezeknek a családoknak egységesen 2026 július elsejéig hosszabbodik meg. Ez többezer családot is érinthet.

A kormányszóvivő elmondta: elindult az egészségablak mobilalkalmazás, ahol egyre több járóbeteg szakrendelőbe lehet bejelentkezni. Ezen szakrendelők listája egyre bővülni fog. A kormánynak ezzel az a terve, hogy csökkenjen a várakozási idő. Az alkalmazás egyre népszerűbb a tájékoztatás szerint.

Beruházások

Az elmúlt két hétben több mint 11 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások Vitályos Eszter tájékoztatása szerint. Mint mondta: kutatásfejlesztés és innovációs pályázatokon 5 milliárd forint támogatásból megvalósult a debreceni pilot kutatólaboratóriumának fejlesztése. 2,5 milliárd összegben közúti infrastruktúra és közlekedés fejlesztések valósultak meg. Az elmúlt években rekordforgalom volt a MÁV balatoni járatain, ezért új vasúti megálló épült Balatonszéplak felől, és felújították a Balatonfenyvesi állomást is.

A sport területét érintően 2,3 milliárdból valósultak meg beruházások.

Diszkóbotrány

Magyar Péter diszkóbotrányáról kérdezett az Origo, Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy szerencsére ez az ügy nem a kormányra tartozik, viszont szerinte ez az ügy méltatlan egy közszereplőre nézve. Magyar Péter európai parlamenti mentelmi jogával kapcsolatban azt mondta: ez egy jogi kérdés, de bűncselekmény alól nem lehet ezzel kibújni. Hozzátette: Magyar korábban azt ígérte, nem veszi fel a mandátumát, mégis felvette. Gulyás szerint feltehetően a mentelmi jog miatt is tehetett így. 

Járatkésések a repülőtéren

A bírságok elrettentő hatásában hisz, közölte Gulyás Gergely miniszterelnök lapunk repülőtéri incidenssel kapcsolatos késésére. Mint mondta, jogszerű indok lehet az időjárás, de egy gépmeghibásodást követően legfeljebb pár órával új gépet kellene hadrendbe állítani, nem lehet az nem megoldás, hogy majdnem két napig nem indul el a járat. Mint fogalmazott, 

ilyenkor fájdalmas, elrettentő erejű bírságot kellene kiszabni a légitársaságra.

A kormány ezt várja a fogyasztóvédelemtől.

NATO-csúcs

A holnap NATO-csúcs és Orbán Viktor washingtoni utazása kapcsán arra a kérdésre, hogy a magyar miniszterelnök találkozik-e Joe Biden amerikai elnök kormányával, Gulyás Gergely elmondta, hogy olyanokkal érdemes találkozni a békemisszió keretében, akik előrébb mozdítják a béke ügyét és tenni is tudnak érte.

Orbán Viktor elsősorban a NATO-csúcsra utazik, amelynek keretében találkozhat Joe Biden elnökkel. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor találkozik-e Donald Trumppal találkozik-e Gulyás Gergely elmondta, hogy bár nem zárta ki a lehetőséget, de mindenről a megfelelő időben tájékoztatnak majd.

Tízes skálán tízből 9,9-es, tehát szinte biztos a valószínűsége, hogy Marine Le Pen és Matteo Salvini pártjai is csatlakozni fognak a Patrióták Európáért szövetséghez – közölte Gulyás Gergely és szerinte számítani lehet további csatlakozókra is. Ugyan sok pártról van szó, de ezek a szuverenitás kérdésben hasonlókat elveket vallanak. Emellett Robert Fico pártja még nem döntött a kérdésben.

Főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása

A bíróság döntése nyomán a lehető legnagyobb átláthatóság mellett kell újraszámolni a főpolgármester-választás szavazatait, amellyel kapcsolatban Karácsony Gergely politikai döntésről beszélt. Gulyás Gergely szerint, 

a főpolgármester álszent megnyilvánulásokat tesz.

Háború

Ki állapítja meg, hogy egy tévé, rádió, vagy újság háborús propagandát ad, mi lesz a szankció? Gulyás szerint erre az igazságügyi miniszter tud választ adni, ő készíti majd el a tervezetet. A tárca egyébként csak az unión kívüli forrásokat vizsgálja majd. 

Gulyás Gergely a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetéről elmondta, ígéretek elhangzottak Kijevben, magasabb szintről, mint korábban. 

A magyar kormány 11 pontban fogalmazta meg az elvárásait, továbbra is ezt várják Ukrajnától, ha ez megvalósul, akkor a két állam közötti kapcsolatok érdemben javulhatnak, ha nem, akkor az az uniós csatlakozásnak, sőt, egy ponton túl a tárgyalások folytatásának is gátja lesz

– fogalmazott a miniszter. A magyar kormány eddig sem gondolt úgy a nemzetiségi iskolákra, mint amelyekre csak viszonossági alapon van szükség. Az ukrán őshonos nemzetiség Magyarországon, minden nemzetiségnek engedték, hogy iskolákat nyisson és fenntartó legyen. A miniszterelnök erre vonatkozó ígérete a nemzetiségi politikának szerves része. Konkrétan meghatározott hely és fenntartó egyelőre nincs. Gulyás Gergely kérdésre elmondta, az amerikai úti szeretetkórház is azon a listán van, amely a folyamatban lévő beruházások listáján szerepel.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a tisztiorvosi szolgálat tájékoztatása szerint a Flirt-vírus jelenthet kellemetlenségeket, nem életveszélyes, azonban fertőző. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozzátette: egyre több a fertőzött és voltak olyan magyar állampolgárok, akiket feltartóztattak más országok repülőterein, mert hordozók voltak. Gulyás szerint nem indokolt hasonló intézkedéseket hozni, mint a covid-járvány idején.

közösség

további frisss

lap tetejére