Hableány-katasztrófa: az ukrán kapitány öt és fél évet kapott

• 2023. szeptember 26., kedd •
Több mint négy évvel a tragédia után kedden ítélet született a perben. Németh Leona bírónő kimondta: Jurij Csaplinszkij bűnös a Hableány-katasztrófa miatt. A segítségnyújtás elmulasztása vádpontban felmentették a kapitányt.
Hableány-katasztrófa: az ukrán kapitány öt és fél évet kapott

Végkifejletéhez ért a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a 2019. május 29-i dunai hajókatasztrófa okozása miatt Jurij Csaplinszkij ellen indult büntetőper - írja a Magyar Nemzet.

Jurij Csaplinszkij, a Viking Sigyn szállodahajó bűnügyi felügyelet alatt álló ukrán hajóskapitányát akár kilenc év szabadságvesztésre is ítélhették volna, ám Németh Leona öt év hat hónapot szabott ki rá.

A Hableányt hullámsírba küldő Viking Sigyn ukrán kapitányát, Jurij Csaplinszkijt vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyez­tetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt állították bíróság elé. A kapitány a vádirat szerint az ütközés előtti öt percben – noha ő kormányozta a szállodahajót – egyáltalán nem figyelt a munkájára, ráadásul a Sigyn radarja sem volt bekapcsolva.

Szeptember elején mindenben fenntartotta a vádat Novák Miklós, a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség ügyésze a perbeszédében Jurij Csaplinszkij ellen a Hableány-katasztrófa miatt zajló büntetőperben.

Tóth M. Gábor, Jurij Csaplinszkij védője múlt hét hétfőn bizonyítottság, illetve bűncselekmény hiányában kérte védence felmentését. Perbeszédében többször is arra utalt, hogy néhai Lombos László, a Hableány kapitánya a felelős a történtekért.

Ezzel szemben a bizonyítási eljárás során kívülállók és független jogászok számára is bizonyítottnak tűntek a vádak, de erről végül Németh Leona bírónő döntött: a katasztrófa okozása miatt öt év hat hónapra ítélte, és a segítségnyújtás elmulasztása vádpont alól felmentette az ukrán hajóskapitányt.

A magyar Hableány városnéző hajót 2019. május 29-én, esős, viharos estén süllyesztette el a norvég tulajdonú, svájci bejegyzésű Viking Sigyn szállodahajó. A Hableány harmincöt dél-koreai utasából heten túlélték a balesetet, huszonheten, közöttük a kétfős magyar személyzet a Dunában lelte halálát. Egy dél-koreai középkorú nő nyomtalanul eltűnt, azóta sem került elő a holtteste. Hajósok szerint a Viking Sigyn után érkező testvérhajó, a Viking Idun semmisíthette meg a testet.

Jurij Csaplinszkij négy éve van házi őrizetben, illetve bűnügyi felügyelet alatt azzal, hogy nyomkövetőt kell viselnie. Három bűnügyi felügyelet alatt töltött nap jelent egy nap letöltött szabadságvesztést, azaz a nyomkövető viselése óta egy évnél többet töltött le előzetesen a büntetéséből.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a kapitány teljes családja Magyarországra költözött Szevasztopolból, és valamennyien maradni is akarnak, a háború végéig mindenképpen.

Borítókép: Kurucz Árpád (Origo), : Fotó:
Forrás: magyarnemzet.hu

közösség

további frisss

lap tetejére