Ha tényleg tudni akarod...

• 2024. június 16., vasárnap •
Találkozó Vibók Ildi meseíróval és Kovács-Gyenge Hajnalka illusztrátorral 2024. június 20-án, csütörtökön 17.00 órakor a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermében.
Ha tényleg tudni akarod...

A KÖNYVRŐL:
ADHD, autizmus spektrum zavar, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, tik zavar... Szavak, melyeket gyakran frusztrált sóhajok és szemforgatások kísérnek, mert a külvilág sokszor csupán annyit lát, hogy az ilyen gyerekekkel MINDIG CSAK A BAJ VAN!

Izegnek-mozognak, nem tudnak nyugton maradni, vagy éppen bosszantóan akadékoskodnak, totojáznak, elkésnek, elrontják, elfelejtik, eltévesztik, összekeverik, és egészen egyszerűen nem boldogulnak vele... Hogy mivel? Hát a hétköznapi feladatokkal, amelyek nekik gyakran igazi kihívást jelentenek.

Közben azonban tele vannak jó szándékkal, és azok a dolgok, amelyek kívülről nézve olyan idegesítőnek és lehetetlennek tűnnek, belülről egészen máshogy festenek. Ha egyszer megnéznénk az ő szemükkel a világot, utána őket is másképpen látnánk. De hiszen megnézhetjük – a HA TÉNYLEG TUDNI AKAROD... című könyvben!

A szerzők meggyőződése szerint a neurodiverzitás, vagyis az idegrendszer működésének különböző, sokszínű volta nem átkot, hanem értéket jelent. Ám ahhoz, hogy ezt az értéket képesek legyünk megfelelően óvni és ápolni, értenünk kell, hogy mivel állunk szemben.

E könyv elsődleges célja, hogy a megértést segítse, mind az érintett gyerekek, mind neurotipikus társaik, a szülők és a pedagógusok körében – mert a megértéssel együtt jár a nagyobb empátia és türelem is, hogy a gyerekeknek kevesebbet kelljen szenvedniük különbözőségük miatt, s erősségeik kibontakozhassanak.

A kötet a kedves, szívmelengető meséken kívül számos olyan gyakorlati tanácsot és játékötletet is rejt, melyek igazi segítséget jelenthetnek a szülőknek és pedagógusoknak a mindennapokban.
 
AZ ALKOTÓKRÓL:
Egyik legtehetségesebb magyar gyerekkönyvírónk, a kétszeres Hubby-díjas Vibók Ildi a Bethesda Gyermekkórház vezető pszichológusának, Szegleti Gabriellának a segítségével bújt e különleges gyerekek bőrébe, hogy valódi empátiával és melegszívű humorral mutassa meg sajátos világukat, amelyet Kovács-Gyenge Hajnalka illusztrációi hoznak hozzánk még közelebb.

Vibók Ildi eredeti szakmája szerint biológus, már jó ideje gyerekkönyvíró, de szeret rajzolni is. Egy világvégi házban él családjával, kutyájával és rengeteg állattal. Nincs olyan, amit ne tudna az állatok viselkedéséről, de szenvedélyesen érdekli az ember is. A világhírű pszichológus, Elaine N. Aron Szuperérzékeny gyerekek című műve alapján írt már segítő meséket Furi címmel. Szeretnék egy aranyhalat című kötetét a HUBBY diákzsűrije 2021-ben a legjobb ismeretterjesztő könyv kategóriában jutalmazta, 2023-ban pedig A szuperdió című kötete nyert elismerést. Szerinte nincs olyan, amit ne lehetne egy gyereknek elmagyarázni, csak jól kell megfogalmazni. A legfőbb, hogy akár gyerek az ember, akár felnőtt, legyen kíváncsi és kérdezzen!

A Szombathelyen élő, pedagógus és grafikus végzettségű Kovács-Gyenge Hajnalka első könyvillusztrátori munkája ez a kötet. Az illusztrálásban a bármi lehetséges érzés inspirálja, vagy ahogyan Ő fogalmaz: „azt szeretem az alkotásban, hogy bármiből, bármivel építhetünk egész világokat”.

Szegleti Gabriella klinikai szakpszichológus, családterapeuta, gyakorló édesanya. Érdeklődési területe a tanulási zavarok, hiperaktív-figyelemzavar, epilepszia, traumás agysérülések. Jelenleg a Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában, valamint a Mackórendelőben dolgozik és szakértőként közreműködik a Szülők Lapjánál.
 
A TALÁLKOZÓRÓL:
A Berzsenyi Dániel Könyvtár által szervezett találkozón a könyv egyik szerzőjével, Vibók Ildivel és illusztrátorával, Kovács-Gyenge Hajnalkával beszélgetünk az alkotás folyamatáról, az ötlettől a könyvig, s azon is túl.

közösség

további frisss

lap tetejére