"Ha a háború elviszi az erőforrások jelentős részét, az az önkormányzatok mozgásterét is nagyban szűkíti"

há • 2024. május 23., csütörtök •
Ezt mondta Dömötör Csaba Szombathelyen, és talán ez lehet az egyik oka annak, miért kampányol újabban az MSZP elnökségében is tevékenykedő dr. Nemény András a békével. Az államtitkár szerint ez a jelenség csak helyi sajátosság, és feltehetően átmeneti, a baloldal álláspontja a háborúval kapcsolatban ugyanis egyértelmű.
Ha a háború elviszi az erőforrások jelentős részét, az az önkormányzatok mozgásterét is nagyban szűkíti

A baloldali kampányban is feltűnt a béke fogalma, a szombathelyi polgármester ezzel a szlogennel népszerűsíti magát: béke, biztonság, Nemény. Mit gondol erről?

Ez nem országos jelenség, csak szombathelyi sajátosság lehet, ráadásul csalfa sajátosság, főként annak tudatában, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetségen kívül nincs olyan politikai erő az országban, amely ne vinné közelebb Magyarországot a háborúhoz. Fegyvereket, katonákat küldtek volna, és nem segítették a kormány azon törekvését, hogy távol tartsuk magunkat a konfliktustól. Egyetlen parlamenti párt sem kivétel ez alól, az MSZP sem.

Egy biztos, 2022-ben a magyarok egyértelmű békepárti üzenetet küldtek.

Ha a baloldali erők nem állnak a saját lábukon, nem önállóak, és külföldi pénztranszferekre alapozzák a politikájukat, az azt is jelenti, hogy két választás között ez megjelenik a politikájukban. Most hiába kampányolnak a békével akár Szombathelyen, akár más magyar városban, egyértelmű, hogy mi a háborúval kapcsolatos álláspontjuk.

Melyek a legfrissebb előrejelzések az EP-választás kimeneteléről?

Az utolsó hetekben nem bogarászom a felméréseket, mert jól emlékszem a 2022-es jóslatokra pár nappal a választások előttről. Ezek akkor arról szóltak, hogy fej fej mellett küzd a miniszterelnök és Márki-Zay Péter, majd lett belőle egy kétharmados eredmény. Most már nem a közvélemény-kutatásokkal kell foglalkoznunk, hanem azzal, hogy minél több emberrel találkozzunk, és minél több embernek mondjuk el, hogy mi a mostani választás tétje. Nemcsak az, hogy kik képviselnek bennünket majd a helyi önkormányzatokban vagy az Európai Parlamentben, hanem most dől el, hogy az európai politika milyen utat választ magának a következő években, a béke vagy a háború útját.

A kettő - a helyhatósági és az EP-választás - nagyon is összefügg egymással: ha a háború elviszi az erőforrások jelentős részét, az az önkormányzatok mozgásterét is nagyban szűkíti majd.

108 milliárd eurót költött eddig az Európai Unió a háború finanszírozására, és mivel az európai gazdaság stagnál, könnyen ki lehet következtetni, hogy ezt az összeget máshonnan kellett elvenni, például iskola- és útfejlesztésektől, mindez a magyar városok, így Szombathely mozgásterét is szűkíti. Amikor békéről vagy háborúról beszélünk, nem elvont geopolitikai elméleti vitát folytatunk, hanem olyat, aminek helyi pénzügyi vonatkozásai is vannak, és az itt élők életét is nagyban befolyásolja.

Hogy változhatnak az erőviszonyok az Európai Parlamentben a választások után, és hogyan alakulhat a magyar érdekképviselet?

Az EP-erőviszonyokkal kapcsolatos becslésekkel óvatos lennék. Egyet tudok, rajtunk nem múlik majd, vaskos változást szeretnénk, és nemcsak az európai politikában, hanem az európai jobboldal politikájában is. A Fidesz már nem tagja az Európai Néppártnak, okkal. Háború és béke, vagy a migráció kérdésében más álláspontot képviselnek, ráadásul nemcsak ahhoz képest, ami szerintünk Magyarország érdeke, de ahhoz képest is, ami Európa érdeke lenne. A fizikai biztonságon túl, olyan gazdasági döntéseket hoztak Brüsszelben, amelynek következtében az európai gazdaság stagnál, az orosz gazdaság 3 százalékkal növekszik, de az USA gazdasága is nő, Kína pedig 5 százalékos bővülésre számíthat. Ezért nem vállalta senki a felelősséget, szerintünk ez még egy ok arra, hogy irányváltás jöjjön. A Fidesz-KDNP képviselői továbbra is a magyar érdekekért állnak majd ki, ami ugyan magától értetődőnek tűnik, de más pártok esetében egyáltalán nem így van. Nehéz megmagyarázni, amikor Magyarországon megválasztott, elvileg hazánk érdekeit képviselő politikusok azt tekintik a legnagyobb eredményüknek az elmúlt évekből, hogy sikerült elérni a Magyarországnak járó uniós pénzek felfüggesztését. A momentumos képviselők ezzel nyíltan kampányolnak, én ilyet még nem láttam. A politikai viták természetesek, de a források blokkolása valakinek a saját hazája számára, nos ezt nehéz megmagyarázni.

Június 9-én a béke és a szuverenitásuk melletti kiálláson túl az ilyen országellenes politizálásnak piros lapot tudunk mutatni.

közösség

további frisss

lap tetejére