Gyurcsány Ferenc megszólalt a lemondásáról

• 2024. június 18., kedd •
Gyurcsány Ferenc szerint vereséget szenvedtek a választásokon, és ilyenkor jönnek a kérdések, amelyekre választ kell adnia. Ezek között merül fel a lemondás is. A volt miniszterelnök egy Facebook-videóban festette fel a Demokratikus Koalíció (DK) jövőjét.
Gyurcsány Ferenc megszólalt a lemondásáról

A június 9-én szenvedett vereség után kérdések merülnek fel, amire válaszokkal készül Gyurcsány Ferenc egy kedden, a politikus Facebook oldalán közzétett videó szerint - olvasható az Indexen.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy ilyenkor, a vereség beismerését követően jönnek a kérdések. Melyek ezek a kérdések? Miért történt mindaz, ami történt? Miért szenvedtek vereséget? Kik a felelősök?

LE FOG-E VALAKI MONDANI? BÁRKI, DE LEGTÖBBSZÖR NYILVÁN AZ ELNÖK NEVE MERÜL ILYENKOR FEL, ÉS JÖN A KÉRDÉS, HOGY HOGYAN TOVÁBB 

– fogalmazott a videóban Gyurcsány Ferenc, aki szerint „a kérdésekre nem kell haragudni”, a válaszokat viszont természetesen meg kell fontolni, ők pedig ezt teszik.

A beszélgetések közepén vannak

Gyurcsány hangsúlyozta: szeretné elkerülni, hogy azzal untassa az embereket, meg azt a vitát hozzák létre, hogy mit gondol ő, Molnár Csaba, Dobrev Klára, Vadai Ágnes vagy éppen Varju László.

Ezeknek a beszélgetéseknek a közepén vagyunk. Formálisan, informálisan, sokakkal, munkatársakkal, kollégákkal, választókerületi elnökökkel és mindenkivel, és jönni fog majd nyilván az elnökségi ülés, ahol ezeket összegezzük

– fogalmazott a politikus, majd hozzátette: „Vigyázunk arra, hogy ahogyan közösen cselekedtünk, közösen legyen majd véleményünk arról is, hogy szerintünk elrontottunk-e valamit úgy, hogy most másként csinálnánk, mert ez a fő kérdés: »Mit fogunk másként csinálni, ha fogunk másként csinálni valamit?«”.

Gyurcsány előrevetítette, hogy ezeket a válaszokat el kell mondania mindenkinek, de érezni is fogjuk abból, ahogyan majd létezni és cselekedni fognak. Emellett a jövőbeli politikájukból is leszűrhetjük, hogy a DK milyen tanulságokat vont le. A videót azzal zárta, hogy még vissza fog jönni. 

Medgyessy: Gyurcsányék tehertételt jelentenek az ellenzéknek

A múlt héten Medgyessy Péter, egykori MSZP-s miniszterelnök volt a Partizán vendége, ahol Gulyás Márton mellett próbálta értelmezni a vasárnapi választások eredményét. A beszélgetés egy pontján szóba került Gyurcsány Ferenc is.

Medgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc már két éve tehertételt jelent az ellenzéki oldalon.

Az a kérdés, milyen következtetéseket von le a Feri. Bármilyen jó képességű ember is, az emberek nagy részénél személy szerint ő, illetve most már Klári is inkább a nem vonzó személyiségek közé kerül. Gyurcsány politikailag nem csinálta ügyetlenül, nulla pártból létrehozott egy olyan pártot, ami a baloldal vezető ereje lett 2019-ben

– mondta az exkormányfő. Medgyessy Péter arról is beszélt, hogy a hagyományos ellenzék Magyar Péterrel szembeni hátrányát pártépítéssel dolgozhatná le. Úgy gondolja, a DK-nak erősebben fel kell vállalni, hogy ez egy baloldali, liberális párt, de Gyurcsány Ferenccel ez már nem reparálható. Az egykori kormányfő szerint Magyar Péter ellopta a DK radikalizmusát és antiorbánizmusát.

Ha Gyurcsány és a felesége a háttérből okosakat mond, az jó, de ha kimennek a napra, az nem jó

– zárta gondolatait Medgyessy Péter. Szintén a múlt héten Lamperth Mónika korábbi MSZP-s belügyminiszter és önkormányzati miniszter az ATV műsorában lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet és az MSZP vezetőit is.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc 2024. február 24-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére