Gyurcsány Ferenc kiadta a parancsot a baloldali pártoknak

• 2024. február 24., szombat •
Gyurcsány Ferenc beszédében nekiment a történelmi egyháznak, kioktatta a jobboldalt és a kormányt kereszténységből, nyíltan hazudozott, és a kommunista jelmondatok sem maradtak el – írja a Magyar Nemzet.
Gyurcsány Ferenc kiadta a parancsot a baloldali pártoknak

Magyarországnak 2023 a legpocsékabb éve volt – így kezdte pártja "évértékelőjét" a bukott miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc kezdésként a kormány külpolitikáját kritizálta, árulással vádolja a kormányt - olvasható az Origón.

Orbán Viktor árulója a magyar érdekeknek 

– hangoztatta a bukott miniszterelnök. Hozzátette: csak abban értenek egyet a kormánnyal, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát a Hamásszal szemben – írja cikkében a Magyar Nemzet.

Mint mondta, ádáz politikai küzdelem zajlik az országban, történelmi értelemben is szemben állnak a kormánnyal. Gyurcsány hangoztatta, nagy a tét: annak a „drámai kérdésnek az eldöntése”, hogy milyen legyen Magyarország, „keresztény Magyarország vagy polgári Magyarország, ami a demokraták törekvéseit foglalja össze”; ezért történelmi értelemben is szemben állnak a kormánnyal, a rendszer szellemiségével, eszmeiségével és a hatalomgyakorlás módjával.

Szerinte a haza nem azonosíthatja magát egyetlen csoport hitével, mert Magyarország az ateisták országa is.

Szavai szerint Magyarország a hívők és nem hívők országa, „ez a haza mindenkié”, ezért nem azonosíthatja magát kizárólag egyetlen csoport hitével. Mint mondta, a Fidesz gyakorlatában a kereszténységre történő hivatkozás nem a jézusi tanítások képviseletét jelenti, hanem azt, hogy a hatalmasoknak mindent lehet.

Gyurcsány úgy vélekedett, hogy a „a katolikus és a református egyházakkal kötött hatalmi pénzügyi paktum az egyházaknak a földi, világi hatalom szolgálatába való állítását jelenti”.   

A magyarországi kereszténység legnagyobb tehertétele a Fidesz és a kormány politikája

– hangoztatta.

Gyurcsány beszélt arról is, hogy a Fidesznek alkotmányellenes a hatalmi berendezkedése, a politikai ellenfeleket ellehetetleníti, kiiktatja. Totalitárius diktatúra kiépítésével vádolta meg a kormányt, amelynek jellemzéséhez a jól ismert kommunista jelmondatot idézte:

aki nincs mellettük, az ellenük van.

A bukott miniszterelnök a kormánypártok államfőjelöltjéről, Sulyok Tamásról is szót ejtett. Szerinte nem lehet köztársasági elnök, ugyanis az alkotmány bíróság elnökeként aktív szerepet vállalt a kormány rendszerének kiépítésében, valamint nem tudja ellátni feladatát: a nemzet egységét. 

A nép nem akarja őt elnöknek, még ha azt sem tudja, hogy miért nem

 – jelentette ki. Sulyok Tamásnak azt üzente: megválasztása után Orbán Viktor beosztottjaként fognak rá tekinteni.

Gyurcsány szavai szerint pártja a polgári Magyarország megteremtését kínálja az embereknek, amit beszédében – többek között – sokszínűséggel jellemez. – Ahol nemcsak meghalni, hanem élni is érdemes –  ecsetelte, majd kijelentette: 

a polgári Magyarországnak nincs istenhite, ideológiája, hanem alkotmánya van.

Értékeként az emberi jóságot nevezte meg, majd a családok támogatás kapcsán kiemelte: „a család, az család”.

Úgy véli, a polgári Magyarországot teremteni az ma a szociáldemokraták dolga, felelőssége, de a kormány elleni küzdelemben együttműködésre kötelezettek. A választások kapcsán hangsúlyozta az összefogás fontosságát. 

Aki úgy akar megküzdeni a kormánnyal, hogy az ellenzékkel is harcol, az a vereséget készíti elő

– szögezte le, majd hozzátette: aki pedig a küzdelemben a szerveződő pártok helyett civileket küld, az pedig a politikai öngyilkosságot készíti elő. 

Gyurcsány szerint azok az ellenzéki szavazók, akik elfogadják a Fidesz játékszabályait, azok „Orbán segítői” lettek. Akik pedig egyszerre akarják leváltani a kormányt és az ellenzéket, azok lényegében a jelenlegi hatalom fennmaradását segítik. 

Az évértékelőben kihangsúlyozta a kegyelmi ügyből fakadó botrányt. Szerinte a miniszterelnök a becstelenség elsőszámú felelőse. a kormányfő véglegesen elvesztette erkölcsi jogát. 

Egyszemélyi hatalommal egyszemélyi felelősség is jár. a miniszterelnök felelős a pedofil botrányért, az alatta működő hálózatért

– vádaskodott. Hozzátette: szerinte Novák Katalin és Varga Judit lemondása nem zárta le a botrányt, ugyanis végső soron a miniszterelnök a végső felelős. Gyurcsány felidézte kormányzásának éveit: állítása szerint sok pozitív eredményt értek el, azonban voltak hibák. Ezeket elismerik, de szerinte a kormányban nem hibák, hanem bűnök találhatók. Ebből a gondolamenetből a bukott miniszterelnök azt hozta ki, hogy nekik kell leváltaniuk a kormányt, pontosabban egy a felesége vezette "szociáldemokrata" kormánynak. 

Mint mondta, pártja szociáldemokrata kormányzást ajánl, mert az „megbecsülést, nyugalmat” hoz az emberek életébe. Ezután kitért a milliárdosok kérdésére is: a magasabb jövedelem nem több joggal, hanem több felelősséggel jár. 

Adózzanak többet a milliárdosok! 

– hangoztatta Gyurcsány, leporolva a "Fizzesenek a gazdagok!" - kampányjelszót.

 
Forrás: origo.hu
Fotó: Kovács Tamás/MTI

közösség

további frisss

lap tetejére