Gyógyszer készülhet a parlagfűből - megszólal a szegedi kutató

ripost.hu • 2023. augusztus 27., vasárnap •
Javában tart a parlagfűszezon, amikor az allergiások ezerszer is elátkozzák ezt a gyomnövényt. Pedig olyan összetevő is van benne, amiből lehet, hogy hamarosan gyógyszer készül.
Gyógyszer készülhet a parlagfűből - megszólal a szegedi kutató

A Szegedi Tudományegyetem 2021-ben kezdte el kutatni a parlagfű jótékony hatásait, bekapcsolódva az ezzel kapcsolatos nemzetközi kutatásokba. A ripost.hu dr. Csupor Dezső kutatót kérdezte, eddig milyen eredmények születtek.

„Olyan pozitív hatást, ami egy parlagfű allergiás számára előnyös, nem mutattunk ki. Sőt, olyan pozitív hatás, ami a növény fogyasztásával elérhető, olyan hatás sincsen" - szögezte le a kutató. Veszélyei viszont lehetnek, állatkísérletek során ugyanis vese- és agykárosító hatást is tapasztaltak. Ez azért fontos, mert

elterjedt az a tévhit, hogy a parlagfű allergia a gyomnövény fogyasztásával megszüntethető. 

A gyógyszeripar a parlagfüvet leginkább a parlagfűallergia kezelésére használja. A növény pollenjéből egy speciális kivonatot készítenek, amelyet aztán tabletta vagy cseppek formájában egy bizonyos mennyiségben, meghatározott időn át adagolnak a betegnek annak érdekében, hogy a tünetei végleg megszűnjenek.

Ehhez azonban teljesen át kell hangolni az immunrendszert 

 - ismertette Dr. Csupor Dezső, az SZTE GYTK Klinikai Gyógyszerészeti Intézet vezetője, egyetemi docens.  

Találtak viszont a parlagfűben olyan összetevőt is, ami mérgező a ráksejtekre, ennélfogva

van arra remény, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések gyógyításában felhasználható lesz a gyomnövény.

- Az a rossz hírem, hogy ezek a daganatellenes vegyületek, amik a növényben valóban benne vannak, nem csak a daganatsejtekre mérgezőek, hanem a szervezet egészséges sejtjeire is veszélyesek. Ezért nem célszerű parlagfüvet fogyasztani szájon át, mert olyan sejtmérgeket tartalmaz, ami rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztva az emberre mérgező lehet. Mi olyan szempontból vizsgáltuk ezt a növényt, hogy vannak-e benne olyan vegyületek, amelyek tiszta formában vagy kémiailag kicsit módosítva felhasználhatók a gyógyászatban, és ilyen vegyületeket találtunk is.

A parlagfűben található anyagok lehetnek daganatellenes hatásúak, és bizonyos vegyületeknek lehet gyulladáscsökkentő hatása. 

 
Daganatellenes és gyulladáscsökkenő hatás

Persze a daganatellenes hatást nem úgy kell elképzelni, hogy a beteg egyen parlagfüvet, és attól majd meggyógyul. 

Ezeket a vegyületeket megfelelően, nagy dózisban használva, esetleg kémiailag egy kicsit optimalizálva, elérhető pozitív hatás. Nagyon-nagyon sok kutatás bizonyítja már, hogy ezek az összetevők hatásosak.

A gyógyászatban ez alkalmazható lesz majd

 - mondta a Ripost kérdésére dr. Csupor Dezső, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.  

Hangsúlyozta: nem maga a növény, hanem a benne található egy-két vegyület az, ami majd gyógyszer alapanyagául szolgálhat a kutatásoknak köszönhetően.

Egyébként általában a gyógyszerkutatás így működik: keresnek mintavegyületet, aminek van valamilyen hatása és aztán megpróbálják úgy változtatni a kémiai szerkezetet, hogy ez a hatás még fokozottabb legyen.

Vannak olyan ígéretes vegyületek, amelyek ilyen optimalizálásra érdemesek

- tette hozzá. 

A magyar kutatók parlagfűvel kapcsolatos eredményeit nemzetközi szinten is jegyzik és elismerik, de azt, hogy mikor lehet belőle valóban daganatellenes tabletta vagy csepp, egyelőre még senki nem tudja megjósolni. 

közösség

további frisss

lap tetejére