Gyerekzsivajtól zengett a szombathelyi tűzoltóság

Vas Megyei Katasztrófavédők Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 30., hétfő •
Gyereknap alkalmából Vas megye tűzoltólaktanyái is tárt karokkal és nyitott kapukkal várták a lurkókat.
Gyerekzsivajtól zengett a szombathelyi tűzoltóság

Gyermeknapon még az ég is mosolygott, a kicsik ünnepére szikrázó napsütéssel és közel harminc fokos meleggel érkezett meg az igazi nyár. Az ország és a megye számos pontján várják ilyenkor különféle rendezvényekkel a fiatalokat és szüleiket, mindenhonnan gyermekzsivaly és a lurkók nevetése hallatszódik. Az országos katasztrófavédelmi gyermeknap keretében Vas megyében is számos helyszínen – valamennyi városban, csakúgy, mint tizenöt kisebb településen is – megnyíltak a tűzoltólaktanyák.

Megyeszerte közel több száz szülő és csemetéje látogatott el a legközelebbi tűzoltólaktanyákba, kíváncsiskodókból ez alkalommal sem volt hiány, végtére is, nem minden nap nyerhet bepillantást az ember a tűzoltók munkájába, és láthat bele e zárt közösség életébe, munkájába.

Voltak olyan laktanyák, ahol egyszerre harminc-negyven kisember csodálkozott rá a hatalmas tűzoltóautókra. Jöttek karon ülők, óvodások, kisiskolások, de a szülők érdeklődése sem maradt el a gyermekekétől. A kicsik tűzoltóktól megtudhatták, mire képesek a járművek és mire valók a különféle felszerelések. Meséltek nekik munkájukról, feladataikról: arról, hogy hogyan és mivel oltanak tüzet, de azt is megmutatták, mi az a feszítővágó, mi több, azt is elmagyarázták, hogyan vágják szét vele az autót, ha valaki egy baleset következtében beszorul, és nem tud belőle kiszállni. A lurkók tátott szájjal hallgatták a mesét, de persze akadtak olyanok is, akik hamar-gyorsan tovább is költötték a történeteket.

Izgatottan szálltak fel a szinte elérhetetlennek tűnő, magas és hatalmas tűzoltóautókba, és fejükön a sisakkal pár percre igazi kis hősöknek képzelhették magukat. Sehol sem hiányozhattak a próbariasztások, mialatt a kigyulladó piros lámpa után hirtelen kinyílt egy ajtó, és ahogy a „Sam, a tűzoltó-ban”, csúszórúdon érkeztek az emeletről a tűzoltók, egy pillanat alatt magukra öltötték védőruhájukat, és készen álltak az indulásra, a bajbajutottak megmentésére. Voltak, akik megijedtek a hirtelen riasztástól, aztán persze később már ők is önfeledt kacajokban törtek ki.

Nem hiányozhatott persze a puttonyfecskendővel célba lövés, amit a szülők majdnem annyira élveztek, mint gyermekeik, de Hosszúperesztegen tömlőtekézhettek, Szombathelyen tűzoltóparavánnál fotózkodhattak, kirakózhattak, korhű jelmezeket is felpróbálhattak, és egy kis tűzoltóautóval is kocsikázhattak a kicsik.

A laktanyákból minden kisgyermek élményekkel gazdagon tért haza. Legtöbbjüknek nem volt kérdés: ha nagyok lesznek, mindenképpen tűzoltók lesznek.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére