Gyere haza, Mikkamakka!

• 2020. február 12., szerda •
Lázár Ervin művét a Mesebolt Bábszínház állítja színpadra. A darab premierje vasárnap 10 órakor lesz az MMIK színháztermében.
Gyere haza, Mikkamakka!

Lázár Ervin meséi a magyar gyermekirodalom klasszikusai között is kiemelkedő helyet foglalnak el. A Mesebolt Bábszínház színpadán sem először elevenedik meg a kivételes szerző különleges világa.
A Négyszögletű Kerek Erdő lakói mutatják meg nekünk, hogy milyenek is vagyunk mi emberek valójában; kedvesek, civakodósak, türelmetlenek, viccesek, érzékenyek és esendők. De vajon mi történik, ha egy napon Mikkamakkának dolga akad a városban, a többiek pedig olyan kihívással kerülnek szembe, amit nem biztos, hogy meg tudnak oldani?


Az előadás alapkérdései ismerősek lehetnek, gyereknek és felnőttnek egyaránt. Hogyan lehet elkerülni, hogy a félelem szavára hallgassunk? Kiben lehet megbízni, kiben nem? Ki a valódi barátom?
A félelem kiszolgáltatottá tesz, és ezzel bárki visszaélhet, aki elég elvetemült és lelkiismeretlen ehhez. Különösen fontos megmutatni a gyermekközönségnek, hogy az ismeretlent megismerni kell, nem rettegni tőle. A hazugság felismerése és leleplezése nem mindig egyszerű, de ha sikerül, a világ szebb és élhetőbb hellyé változhat. Talán ezek Lázár Ervin meséjének legfontosabb gondolatai, melyeket soha nem szabad szem elől téveszteni. A hűség, a barátság, a lojalitás napjainkban már szinte csak idézőjelben elhangzó szavakként használatosak, de a Négyszögletű Kerek Erdőben még valódi fényükben, valódi értékeikkel vannak jelen.


A szerző utánozhatatlan humora, szerethető, élettel teli figurái biztosítják, hogy a legkomolyabb gondolatok is könnyedén, magyarázkodás nélkül jussanak el óvodásokhoz, iskolásokhoz egyaránt. A magyar nyelv különlegességére mondatról mondatra csodálkozhatunk rá, ha Lázár Ervint olvassuk vagy hallgatjuk. Ezt a különös nyelvet nem felülírja, hanem hangsúlyozza, kiemeli az előadás. A darab létrehozói nem ismeretlenek a Mesebolt Bábszínház közönségének: Szenteczki Zita rendező, Boráros Szilárd tervező, Veres András dramaturg, Ádám Rita és Darvas Benedek zeneszerző már többször szereztek vidám, izgalmas vagy felemelő perceket ezen a színpadon a közönségnek. Mindannyian a magyarországi bábszínház meghatározó művészei.


Az alkotók különleges színházi teret hoztak létre, hogy a gyerekek a lehető legközvetlenebbül élhessék át a Négyszögletű Kerek Erdőben zajló nem mindennapi eseményeket. Az előadásban egyforma hangsúly van a bábokon, az emberi gesztuson és a képzőművészeten. Egy egészen új világ jön így létre, amely tiszteletben tartja Lázár Ervin univerzumát, de egyidejűleg megszólítja a mai kor gyermekeit is.


Mivel Lázár Ervin prózájának nemcsak a tartalma roppant értékes, hanem a ritmusa és a dallama is egyedülálló, szinte természetes, hogy a színpadon időről időre zenévé, dallá állnak össze a csengő bongó szavak, mondatok.
A Mesebolt Bábszínház társulatának egyik legfontosabb erénye a közös színpadi létezés, a csapatmunka. Ez a nagyszerű színházi képesség a darab motorja, hiszen Mikkamakka, Vacskamati, Ló Szerafin, Bruckner Szigfrid, Szörnyeteg Lajos, Aromo és Dömdödöm is egy hihetetlenül erős közösségben élnek együtt a saját, különös terükben, a Négyszögletű Kerek Erdőben. Ez a közösségi létezés, az egymásra figyelés hatja át a Mesebolt új bemutatóját.
Az előadás az egyik legfontosabb kincsünkről, a bizalomról mesél a kortárs bábszínház eszközeivel. Zenével és szeretettel juttatja el Lázár Ervin örökérvényű gondolatait kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt - áll a Mesebolt Bábszínház közleményében. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére