Gyármentő program: 1,5 milliárd forintot kapott a TDK a kormánytól

há • 2023. december 05., kedd •
Csökkenti függőségét a nemzetközi energiapiac árváltozásaitól a szombathelyi TDK, ezért napelemparkot és hőszivattyúkat telepít, amit a kormány 1,5 milliárd forinttal támogat - jelentették be kedden Budapesten.
Gyármentő program: 1,5 milliárd forintot kapott a TDK a kormánytól

- A szombathelyi gyár a TDK csoport egyik legnagyobb gyártó- és fejlesztőközpontja Európában, és ezen az úton kívánunk tovább haladni. Ezért jövő évben indítjuk el a szenzor üzletágunkat egy 26 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően, amelyhez a kormánytól 6 milliárd forintos támogatást kaptunk. A kivitelezés a terveknek megfelelően folyik - utalt Takács Balázs arra, hogy

a cégnél nemcsak gyármentés, hanem energiahatékonysági fejlesztés is zajlik.

Napelemeket és hőszivattyúrendszereket helyezhet üzembe hamarosan a szombathelyi TDK, ennek azért van nagy jelentősége, mert a Covid és a háború nyomán kialakult válság rányomta a bélyegét az energiaárakra. - Nagyon nehéz helyzetbe kerültek a vállalkozások, de a nehézségeket meg kell oldanunk.

Ezzel az energiahatékonyságot növelő beruházással  a villamosenergia-igényünk 20 százalékát a saját magunk által előállított energiával elégítjük ki

- fogalmazott az ügyvezető. Hozzátette: ezzel és a hőszivattyús rendszer üzembe helyezésével a CO2-lábnyomát is csökkenti a vállalat. - A kormány nemcsak egyszerűen támogatja a cégeket, hanem beruházásokra, és egyúttal enerigahatékonyságra ösztönzi őket - hangzott el.

- Ismét nyitott egy kaput a jövőre a 2200 munkavállalót foglalkoztató szombathelyi TDK Hungary Components Kft. a kormány segítségével - jegyezte meg dr. Hende Csaba a bejelentésen. - Amikor gyármentő programról beszélünk a mostani nehéz helyzetben, miközben a fél világ belesüllyed a háború és a válság mocsarába, a legnemesebb értelemben használjuk ezt a kifejezést.

A kormány nem a reménytelen helyzetben lévő vagy rosszul gazdálkodó cégeket, hanem a változásokhoz alkalmazkodni képes és kész vállalatokat támogatja,

hozzásegítve őket ahhoz, hogy ne csak túléljék ezt az időszakot, hanem tovább tudjanak fejlődni.

A Vas vármegyei és a szombathelyi munkahelyek megőrzését támogatja ezzel a kormány

- mondta az országgyűlési képviselő, aki hozzátette azt is: a gazdaság stabilizálására, az ifjúság oktatására a jelenleginél is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, hogy legyen perspektíva, és hogy a munkerő helyben maradjon. Beszélt a szombathelyi egyetemen folyó gépészmérnökképzés elindításáról, a TDK ügyvezetőjének ebben betöltött kiemelkedő szerepéről is.

Szijjártó Péter kifejtette: a világ válságról válságra bukdácsol, a világgazdaság új korszakba lépett, és újra kellett gondolni mindent ezzel kapcsolatban.

- A világgazdaság a fekete éveit éli

- fogalmazott. - Sok helyen tömeges csődöt, gyárbezárásokat idézett elő ez a helyzet, ugyanakkor

itthon rekordéveket tudhatunk magunkénak, beruházásokat, exportot, munkaerőpiaci mutatókat tekintve is

- mondta, és ismertette a számokat is. - Egyik válság során sem adtuk fel a stratégiánkat: az állami forrásokat a munkanélküliség megelőzésének finanszírozására költjük - húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

A hosszú távú cél most az, hogy a vállalatok a lehető legnagyobb függetlenséget élvezzenek a nemzetközi energiapiac árváltozásaitól,

ehhez arra van szükség, hogy energiaszükségletük nagy részét maguk állítsák elő. Erről szól a gyármentő program - mondta Szijjártó Péter. Kiderült: összesen 140 vállalat mintegy 150 milliárd forintnyi támogatást helyez ki a kormány e célból. A TDK az elektromos autóiparhoz kapcsolódó gyártás bővítésével hozzájárul a magyar gazdaság technológiai színvonalának emeléséhez. A cég számára a napelempark és hőszivattyúk mostani telepítésének 3,5 milliárd forintos költségeihez mintegy 1,5 milliárd forintnyi támogatást biztosít a kormány - hangzott el.

közösség

további frisss

lap tetejére