Fordulat: Lengyelország deportálhatja a hadköteles ukrán férfiakat

• 2024. február 06., kedd •
Egy lengyel tábornok szerint ez nagy segítséget jelentene a Zelenszkij-kormány számára.
Fordulat: Lengyelország deportálhatja a hadköteles ukrán férfiakat

Waldemar Skrzypczak lengyel tábornok azt javasolta a lengyel kormánynak, hogy a Kijevnek nyújtott támogatás részeként deportáljon minden hadköteles korú ukrán férfit az országból - írja a Mandiner.

Szerinte ez segítené az ukránok támogatását a haza védelmében. 

Erről az Onet Wiadomo¶ci lengyel kiadása számolt be, amit az Unian szemlézett. A hadsereg nyugalmazott parancsnoka konkrétan azt javasolja, hogy segítsék elő Volodimir Zelenszkij ukrán elnöki hivatalának munkáját a Lengyelországban tartózkodó ukrán sorkötelesekkel. „Ez a varsói, párizsi, prágai és bárhol lévő kormányok kezdeményezése kellene hogy legyen. Ezeknek a kormányoknak segíteniük kellene Kijevnek a deportálás végrehajtásában” – mondta Skrzypczak. 

Felismerték a problémát

A lengyel külügyminisztérium ugyanakkor közölte, hogy felismerte a problémát, amelyet a katonai sorozásra kötelezett ukránok külföldön, többek között az országuk területén való tartózkodása jelent.

Mérlegeljük, hogyan tudjuk támogatni az ukrán felet. Úgy gondoljuk, hogy európai szinten optimális megoldást lehet találni” 

– közölte a lengyel külügyminisztérium. Ugyanakkor közölte, hogy egyelőre „az ország belügyminisztériumában és közigazgatásában nem folyik ilyen irányú munka”.

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére