Fókuszban az olimpia: A dobóknak a mauritiusi edzőtábor után sincs megállás

mc • 2024. február 26., hétfő •
Hazaérkezett három hetes edzőtáborozásáról a nyári atlétikai Európa-bajnokságra valamint a párizsi olimpiai játékokra készülő DOBÓ SE-delegáció. A festői, egzotikus Mauritiuson kiváló körülmények és nagyszerű időjárásban tréningezhettek. Németh Zsolt vezetőedző mesélt a részletekről.
Fókuszban az olimpia: A dobóknak a mauritiusi edzőtábor után sincs megállás

Ha holnap kezdődne az olimpia, akkor a jelenlegi állás szerint négy DOBÓ SE-atléta is dobókörbe léphetne az ötkarikás játékokon. S, hogy ez így is maradjon, ezért dolgoztak kőkeményen 21 napon át.

-    Mielőtt a szakmai részletekbe mennénk, milyen benyomásokat szereztek, a mifelénk ismeretlen Mauritiusról? 

-    Bizony rácsodálkoztunk néhány furcsaságra. Nagyon hamar és egy kicsit meglepődve tapasztaltuk, hogy a szigetország népességének mintegy 90%-a indiai. Ennek ellenére franciául beszélnek, a közterületi, útbaigazító táblák pedig angol nyelvűek.  S, ha ehhez hozzáteszem, hogy anno a hollandok irtották ki a sziget híres állatfajtáját a dodót, akkor elmondhatjuk, hogy eléggé nemzetközi az összkép. Az emberek rendkívül barátságosak voltak, és nagyon dolgosak is. ami pedig a sport szempontjából fogadott bennünket, az minden előzetes várakozásunkat felülmúlta.

-    A sziget közepén, a fővárostól Port Louis-tól 30 kilométerre található, hatalmas, néhány éve átadott sportkomplexumban készültek. - 

   Igen és nem csak a nevében volt komplex. Van itt egy labdarúgó stadion, ahol többek közt a Liverpool focikakadémiája működik, van egy szép atlétikai stadion, külön füves dobópályával. Ezen kívül egy hatalmas tornacsarnok, egy többmedencés uszoda és egy óriási konditerem-hálózat. Valóban eszményiek a sportoláshoz a körülmények.

-    A nyugodt, színvonalas munkához tehát minden rendelkezésre állt. Sikerült-e elvégezni a tervezett a munkát?

-    Szerencsére sem betegség, sem sérülés nem hátráltatott bennünket. Az edzőtábor még a novemberben megkezdett alapozó időszak része volt. Úgy látom, hogy nagyon hasznos volt a mostani tábor, a különféle felmérések is azt mutatják, hogy a versenyzőim sokkal jobb állapotban vannak, mint tavaly ilyenkor.

-    Kérem, mondjon konkrét példákat is!

-    Mauritiusról hazaérkezve, három hét edzőtábor, 16000 kilométeres utazás után, a hétvégi felmérő versenyünkön Halász Bence 30 méter felett dobott nehézkalapáccsal. A laikusok kedvért ez lefordítva azt jelenti, hogy aki ilyenkor erre képes, az a dobómatematika szerint nyáron biztosan 80 méter fölé fogja dobni a kalapácsot. Amúgy ilyen januári teljesítményre korábban senki nem volt még képes.

-    A vb-bronzérmes Halász Bence részvétele már biztos az olimpián. Hogyan állnak többiek?

-    Amint már mondottam, elkerültek bennünket sérülések, Gyurátz Réka, Rába Dani és Varga Donát is elvégezte a szükséges, kőkemény munkát. Mindhárman jó állapotba vannak, előrébb tartanak, mint tavaly, úgy hogy joggal bizakodhatunk, hogy ők is ott lesznek az ötkarikás játékokon. Itt említem meg, hogy a fiatal Viszkeleti Villő is nagyszerű munkát végzett, ő a perui U20-as vb-re készül, de ha így folytatja, akár még a júniusi felnőtt Európa-bajnokságra is kijuthat. 

-    Mi a további menetrend?

-    Természetesen a felkészülésben nincs megállás. Most több itthoni ellenőrző tesztverseny lesz, majd jön február 28-án a téli dobó országos bajnokság. Itt lehet kvalifikálni a márciusi, portugáliai, téli dobó Európa Kupára. Az is jó erőfelmérő lesz, azután lesz még egy ciprusi edzőtáborunk, utána pedig indul a szabadtéri szezon, sok versennyel. 


 

közösség

további frisss

lap tetejére