Figyelmeztet a WHO: világszerte terjedni kezdett egy parazita által okozott betegség

• 2023. december 01., péntek •
Világszerte megugrott a maláriás megbetegedések száma az utóbbi években, 2017 óta pedig egyáltalán nem történt előrelépés a kór visszaszorításában – közölte csütörtökön közzétett jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Figyelmeztet a WHO: világszerte terjedni kezdett egy parazita által okozott betegség

Tavaly mintegy 249 millió maláriás megbetegedést regisztráltak, míg a koronavírus-járvány előtt, 2019-ben 233 milliót - írja az Index. A kórban elhunytak száma az említett években 608 ezer, illetve 576 ezer volt. A koronavírus-járvány éveiből ugyanakkor hiányoznak az adatok – adta hírül az MTI.

A WHO szerint nemcsak a koronavírus-járvány akadályozta a malária elleni harcot, hanem a klímaváltozás is kihívásként jelentkezik. A kórt terjesztő szúnyogok ugyanis az emelkedő hőmérséklettel olyan térségekben is elszaporodtak, mint például az Etióp-magasföld, ahol eddig nem voltak jelen. Másrészt az árvizek új tenyészhelyeket szolgáltatnak a rovaroknak.

További nehézséget okoz, hogy az óvintézkedések nehézzé válnak, amikor emberek tízezrei kényszerülnek menekülni a természeti csapások elől.

A WHO SZERINT TOVÁBBI PROBLÉMÁT JELENT, HOGY A SZÚNYOGOK ÉS EGYÉB ÉLŐSKÖDŐK EGYES A ROVARIRTÓ SZEREKKEL SZEMBEN KEZDENEK ELLENÁLLÓVÁ VÁLNI, VALAMINT A MALÁRIA ELLENI GYÓGYSZEREK HATÉKONYSÁGA IS CSÖKKENT.

A tavalyi maláriás esetek csaknem 94 százalékát Afrikában jegyezték fel, mindazonáltal a legtöbb új esetet Pakisztánban regisztrálták. A dél-ázsiai országban 2021-ben félmillió maláriás betegről tudtak, de számuk tavalyra 2,6 millióra gyarapodott, nem utolsósorban a 2022 nyarán pusztító árvizek miatt.

Életveszélyes károsodásokat idézhet elő a betegség

A WHO 23 éve hirdetett harcot a malária ellen. A megelőző programokkal, köztük a szúnyogok tenyészhelyeinek megsemmisítésével, valamint rovarölő szerekkel kezelt szúnyoghálókkal az Egészségügyi Világszervezet szerint 2000-től 2022-ig 2,1 milliárd fertőzést és 11,7 millió halálozást sikerült megakadályozni.

A MALÁRIÁT BIZONYOS NŐSTÉNY SZÚNYOGOK ÁLTAL TERJESZTETT PARAZITÁK OKOZZÁK.

A betegség tünetei között van a láz, a hidegrázás, a fejfájás, az izomfájdalom és a fáradtság, valamint felléphet hányinger, hányás és hasmenés is. Egyes esetekben életveszélyes károsodásokat – veseelégtelenséget, agyvérzést vagy kómás állapotot – is előidézhet a fertőzés.

Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére