Felvételi: itt az újabb szakasz – már lehet intézkedni

• 2024. április 10., szerda •
Újabb szakaszába lépett a felsőoktatási jelentkezés folyamata. Az elektronikus felvételi rendszerben már lehet adatokat és akár a kiválasztott helyek sorrendjét is módosítani – aztán fokozatosan aktiválják a többi funkciót is.
Felvételi: itt az újabb szakasz – már lehet intézkedni

Nemcsak a tanítás kezdődött újra a tavaszi szünet után, a felsőoktatásba jelentkezőknek az ügyintézés is elkezdődött az e-felvételi rendszerében. Sok mindenen lehet módosítani és sok mindent lehet feltölteni – de azért nem árt észnél lenni - olvasható a Világgazdaságon.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint az e-felvételiben az egyes funkciók ütemezetten válnak elérhetővé, a teljes ügyintézés záró napja pedig 2024. július 10.

Addig hullámokban a következők módosítására, elintézésére nyílik mód:

  • először olyan alapinformációk szerkeszthetőek, mint a jelentkező személyes adatai, illetve a jelentkezési helyek adatai, a megjelölt képzések és ezek sorrendje – a megjegyzés, hogy ezen adatok egyszer módosíthatóak,
  • április közepétől lehet majd pótolni a hiányzó dokumentumokat,
  • végül a különböző jelentkezési helyeken számított pontszámok is megtekinthetővé válnak.

A Felvi részletezése szerint módosítható a jelentkezési hely szerinti telephely is – feltéve, hogy az intézmény, szak, képzési szint és munkarend azonos, illetve ha egy jelentkezési helynek csak az egyik finanszírozási formáját jelölte meg a jelentkező, utólag felveheti annak másik finanszírozási formáját is.

Csakis az e-felvételi rendszerében lehet módosítgatni

Vissza lehet vonni a korábban megadott jelentkezési helyet/helyeket is: azoknak érdemes így cselekedniük, akik mégsem szeretnének valamelyik megjelölt jelentkezési helyre bejutni. Ehhez is tartozik azonban figyelmeztetés: 

ha esetleg ismét meggondolná magát a jelentkező, visszavont jelentkezések nem vehetők fel újra.

A dokumentumpótlás alatt pedig azon papírok feltöltése értendő, amiket az eredeti jelentkezés óta szerzett meg a jelentkező és a pontszámításhoz nélkülözhetetlenek vagy éppen többletpontokat igazolnak.

Mivel tavaly óta a teljes felvételi rendszer elektronikus, az összes említett módosítás kizárólag az e-felvételi rendszerében eszközölhető. Ha valami hiányozna, és érkezne egy hiánypótlási felszólítás, az a „Hivatalos iratok” menüpontba kerül, de küldenek róla e-mail-értesítőt is.

Július 24-én lesznek meg a felvételi ponthatárok 

Fontos változás lesz az idei felsőoktatási felvételi kapcsán, hogy részben módosult a pontszámítás: immár az egyetemek, főiskolák határozzák meg, hogy milyen eredményekért, követelményekért adnak úgynevezett intézményi pontokat (legfeljebb 100 pontot) a tanulmányi és az érettségi pontok mellé (maximum 400 pont).

Az érettségi pont számításakor pedig az emelt szintűért járó pontokat 100 százalékos értéken, a középszintűért járókat viszont csak 67 százalékos értéken számítják át.

A felsőoktatási felvételi ponthatárait várhatóan 2024. július 24-én hirdetik majd ki.

Addig lehet böngészgetni azt is, hogy melyik szak elvégzése után milyen kezdőfizetésre lehet számítani – nem teljes az egyezés a jelentkezési számok alapján felállított népszerűségi sorrenddel.

Fotó: Kovács Anikó
Forrás: vg.hu
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

közösség

további frisss

lap tetejére