Feltárták az eddigi legnagyobb Hamász alagutat

vg.hu • 2023. november 20., hétfő •
Az izraeli katonai erők tovább folytatják a Hamász titkos, kórházak alatt kiépített alagúthálózatainak feltárását és felszámolását. A Gázai övezet északi részén található Sífa kórház alatt találták meg az eddigi legnagyobb alagutat, ami rengeteg fegyvertartalékot rejtett.
Feltárták az eddigi legnagyobb Hamász alagutat

Hosszú, ötvenöt méteres terror-alagutat találtak az izraeli csapatok az Sifa kórház alatt a Gázai övezet északi részén – jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője X fiókjában, amit a vg.hu is idéz. Katonai egységek, a katonai hírszerzés és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közösen találták meg a legnagyobb gázai kórházban a tíz méter mélyen húzódó, ötvenöt méter hosszú járatot, s videót készítettek róla egy leeresztett kutya hátára szerelt kamerával.

Az alagút lejárata a kórház területén azon fészer alatt volt, ahol egy járművet is találtak rengeteg fegyverrel, köztük egy páncéltörő rakétával, töltényekkel és kalasnyikovokkal.

Az alagút folytatását egy ajtó zárja el, melyet több védelmi eszközzel biztosítottak: robbanásbiztos ajtóval és lő-nyílással, melyekkel a Hamász megpróbálja megakadályozni az izraeli erők behatolását.

Az izraeli haderők tovább folytatják a Hamász föld alatti rendszerének feltárását.

Biztonsági kamerák felvételeit is megtalálták, melyeken Izraelből elrabolt személyeket szállítottak be a kórház területére, majd a folyósokon vitték őket.

A közzétett felvételeken elrabolt thaiföldi és nepáli férfiak láthatóak.

Daniel Hagari katonai szóvivő közölte, hogy „az eredmények minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a kórházkomplexum épületeit a Hamász terrorista tevékenységekhez használta. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamász terrorszervezet cinikusan, emberi pajzsként használja a Gázai övezet lakóit gyilkos terrorista tevékenységéhez”.

Az izraeli erők szerint az Sifában eddig felfedezett és dokumentált terek a harcok irányítására és a harcba vonulásra is szolgálnak, nem csak a magas rangú Hamász-vezetők elrejtésére. A katonai szóvivők úgy vélik, hogy 

a Hamász az izraeli csapatok szárazföldi hadművelete előtti három héten utasítást adott az alagútnyílások lezárására és a fegyverek elrejtésére a kórházban védelmet kereső mintegy harmincezer gázai fedezékében.

A gázai igazságügyi minisztérium (ami még mindig a Hamász irányítása alatt áll) vasárnap közölte, hogy evakuáltak 31 koraszülöttet a gázavárosi Sifa kórházból, valamint az al-Dzsazíra szerint 259 beteg van a kórházban, akiket nem tudtak még kihozni.

közösség

további frisss

lap tetejére