Felmérés: a fiatalok többsége két éven belül szeretne előrébb jutni szakmai karrierjében

• 2023. július 05., szerda •
A tavalyi 39-ről 45 százalékra ugrott azok aránya, akik legalább öt évre terveznek egy munkaadónál.
Felmérés: a fiatalok többsége két éven belül szeretne előrébb jutni szakmai karrierjében

Magyarországon a 18–25 évesek több mint 45 százaléka öt vagy akár annál több évre is tervez egy munkahelyen – közölte legfrissebb, reprezentatív kutatása alapján a Work Force Kft. kedden. 

A HR-szolgáltató megbízásából készült Pályakezdő Indexből az is kiderült, hogy egyre hűségesebbek a pályakezdők. Ugyanis a tavalyi felmérésben még a megkérdezettek 39 százaléka jelezte, hogy legalább öt évre tervez egy munkaadónál - olvasható a Világgazdaságon.

A kutatás szerint a legtöbb fiatal úgy gondolja, két éven belül előre tud lépni a szakmai karrierjében, míg 46 százalékuk 3 és 5 év között látja reálisnak a feljebb jutást.

Kiemelték, hogy elenyésző volt azok száma, akik kevesebb mint egy évvel számolnak ugyanannál a munkaadónál. Arra is kitértek, hogy a megkérdezettek 76 százaléka szeretne részt venni továbbképzéseken, amit a többség két éven belül meg is valósítana.

Emellett a fiatalok nyitottak voltak új karrierlehetőségek iránt is, a pályakezdők 64 százaléka más szakterületet is elsajátítana a következő években.

Hozzátették: 2022-ről 2023-ra 12 százalékkal csökkent azon válaszadók aránya, akik különösebb ambíciók nélkül végzik a munkájukat, míg kétszer annyian felelték azt, hogy szeretnének egyszer vezetők lenni, és több ember munkájáért felelni.

A közlemény idézte Papp Tamást, a Work Force HR-szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet üzletágvezetőjét, aki elmondta, azt tapasztalják, hogy egyre népszerűbbek a gyakornoki programok a fiatalabb diákok körében is, hiszen ezekkel valós munkakörnyezetben szerezhetnek szakmai tapasztalatot és fejleszthetik a készségeiket. A fejlődni vágyó gyakornokok a későbbiekben is könnyebben tudnak mozogni a munkaerőpiacon – tette hozzá a szakember.

Az Atkári Research & Analysis és az NRC Kft. által a 18–25 évesek körében, 500 ember bevonásával, májusban készült a Pályakezdő Index kutatás – olvasható a Work Force közleményében.

Forrás: vg.hu
Fotó: Shutterstock

közösség

további frisss

lap tetejére