Felcsattant a román sajtó: Hihetetlen! Hazudtak a magyarok?!

• 2023. március 23., csütörtök •
Forrnak az indulatok a román sajtóban a Magyar Labdarúgó-szövetség keddi bejelentése nyomán, miszerint az európai szövetség (UEFA) engedélyezte a történelmi Magyarországot ábrázoló drapériák elhelyezését.
Felcsattant a román sajtó: Hihetetlen! Hazudtak a magyarok?!

Az egyeztetések eredményeképpen a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a szövetség engedélyezni fogja az alábbi feltételek betartása mellett:

  • kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem;
  • kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;
  • a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;
  • a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében

– írta kedden az MLSZ.

A legolvasottabb, sporttal foglalkozó román oldal, a Gazeta Sporturilor erős címmel indítja a témával kapcsolatos írását, melyet a helyi szövetség (FRF) szerda reggeli közleménye alapozott meg:

Hihetetlen! A magyarok hazudtak?! Az FRF megkérdezte az UEFA-t, és közzétette a választ: »Úgy gondoljuk, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség tévedett.«

Az említett közleményben a Román Labdarúgó-szövetség arról írt, hogy az FRF a labdarúgás integritásának védelmében megkereste az UEFA-t, és a nyoni fórumon hivatalos álláspontot kért az MLSZ közleményével kapcsolatban - írja az Index.

Az európai szövetségtől kapott válaszok eredményeként a román szövetség az alábbi pontosításokat közölte:

„Az UEFA nem engedélyezte és nem is fogja engedélyezni a Magyar Labdarúgó-szövetség által említett szimbólumok megjelenítését az európai porondon rendezett mérkőzéseken” – olvasható az FRF honlapján.

Úgy gondoljuk, a Magyar Labdarúgó-szövetség tévedett, amikor ezt a bejelentést tette, mivel ezeknek a szimbólumoknak a feltüntetése az UEFA fegyelmi szabályzatában foglaltaktól történő eltérést jelent, és az FRF szükség esetén bizonyosan lépéseket tesz majd az ügyben. Az FRF emlékeztet arra, hogy a revizionizmust nem fogadják el a futballban, és bízik az UEFA fegyelmi bizottságaiban, valamint abban, hogy szankcionálják ennek a szimbólumnak a megjelenítését, amely gyűlöletet és erőszakot szíthat

– teszik hozzá.

Az Index megkeresésére az MLSZ nem kívánta kommentálni az FRF honlapján megjelenteket, „a témával kapcsolatban a keddi közleményükben már minden tudnivalót megosztottak a nyilvánossággal”.

Korábban az ukránoknál is kiverte a biztosítékot

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar–görög mérkőzésen viselt olyan sálat, amelyen a történelmi Magyarország térképe látható.

Akkor az ukrán külügyminisztérium nem hagyta szó nélkül a látottakat, be is hívták a magyar nagykövetet, Íjgyártó Istvánt.

Az ügy folytatásaként januárban arról szóltak a hírek, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség nem engedélyezi a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinók, zászlók és drapériák bevitelét a válogatott mérkőzéseire.

Február elsején aztán Csányi Sándor MLSZ-elnök azt mondta, próbálják elfogadtatni az európai szövetséggel a Nagy-Magyarország-jelképet és az árpádsávos zászlót, ennek a törekvésnek az eredményeként született meg a keddi bejelentést kiváltó eredmény.

(Borítókép:  Szigetváry Zsolt / MTI)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére