Ezt tapasztalták a halőrök - Van, aki több bottal, más jegy nélkül próbálkozik, a többség szabálykövető

• 2023. augusztus 28., hétfő •
A horgászvizek állapotáról és a halőrzés megyei helyzetéről Mesterházy József halászati szakmérnök, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének halgazdálkodási csoportvezetője adott tájékoztatást.
Ezt tapasztalták a halőrök - Van, aki több bottal, más jegy nélkül próbálkozik, a többség szabálykövető

Az összetett és sokszínű halőri munka legjelentősebb részét a nyári szünidőben és szabadságok alatt a megnövekedett horgászlétszám miatti ellenőrzés és felügyelet adja. A halőrök a folyamatos vízterület-felügyelet mellett nyáron hatszor végeztek közös, ebből kétszer éjszakai ellenőrzést. Összesen 28 alkalommal vettek fel helyszíni jegyzőkönyvet, és megközelítőleg 100 esetben alkalmaztak írásos figyelmeztetést, mely az állami horgászjegybe is bejegyzésre került. Az ellenőrzések nyomán a szövetség 18 esetben tett bejelentést, mely eljárások során eddig 380.000 forint halvédelmi bírságot szabtak ki, illetve az elkövetők állami horgászjegyét 3 hónaptól 1 év időtartamra visszavonták. 

– Halőreink tapasztalata alapján a horgászok többsége szabálykövető, nincs kifogásuk a rendszeres halőri felügyelet és ellenőrzések ellen, elismerik, hogy a szabálysértők cselekményükkel valamennyi tisztességes horgásznak okoznak kárt – mondta Mesterházy József. A szabálytalan cselekmények közül továbbra is kitűnik a 3 bottal történő horgászat és a fogási napló kitöltésének elmulasztása. Utóbbi esetben a „szimpla” hallopás mellett a mohó horgászok a hatályos horgászrend azon pontját igyekeznek kijátszani, mely szerint a területi engedélyben foglalt mennyiségű nemes hal kifogása és megtartása esetén a horgász köteles új területi jegyet (kvótajegyet) váltani, ennek hiányában nem horgászhat tovább, hiába váltott az idei évre éves területi jegyet, ha azzal már elérte az idei éves kvótáját. 

Elvétve, de továbbra is előfordul az állami horgászjegy és területi jegy nélküli horgászat, azonban ennek többsége inkább tájékozatlanságból, vagy nemtörődömségből adódik, pedig a hatóság az ilyen eseteket a jogszabály szerint köteles minimálisan 55.000 forint halvédelmi bírsággal szankcionálni. Továbbra is arra kérik a természetet és vízpartot kedvelő horgászokat, hogy vizeink értékes halállománya mellett óvják a vizek környezetét, használják rendeltetésszerűen az ott létesített közjóléti berendezéseket, tájékozódjanak a horgászvízre érvényes részletes horgászrendről és segítsenek megőrizni a tavak rendezett és folyóvizeink vadregényes vízpartját.

Forrás: vaol.hu
fotó: vasivizeken.hu

közösség

további frisss

lap tetejére