Ezrek szerezhetnek ingyen jogosítványt

• 2024. február 29., csütörtök •
A cél a munkaerőpiaci aktivitás növelése, valamint a szállítmányozási és személyszállítási területen tapasztalható sofőrhiány enyhítése.
Ezrek szerezhetnek ingyen jogosítványt

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön jelentette be, hogy több mint ezren ingyen szerezhetnek C, C+E, valamint D típusú jogosítványt annak érdekében, hogy mérsékelni tudják a szállítmányozási szektorban tapasztalható sofőrhiányt, valamint hogy növeljék a munkaerőpiaci aktivitást. A gépjárművezető képzési program idén március 1-jén indul 1,7 milliárd forintból  - írja a Mandiner.

A politikus szerint az elmúlt években sikeresen megvalósított, állami finanszírozású gépjárművezetői képzések után 2024 március 1-én új programot indít az OFA Nonprofit Kft., melynek keretében C, C+E és D típusú jogosítványt, valamint gki igazolványt szerezhetnek a résztvevők. 

A pályázaton való részvétel feltétele – a magyar állampolgárság mellett – a legalább 2 éve meglévő „B” kategóriás jogosítvány, az egészségi alkalmasság, illetve a képzéstípustól függően II. vagy III. kategóriás pályaalkalmassági határozat megléte. A képzésre regisztrált álláskeresők, munkaerőpiaci szempontból inaktívak, és munkahellyel rendelkezők is jelentkezhetnek. A program az elhelyezkedést is segíti, hiszen a partner munkáltatókkal együttműködési megállapodások megkötésére kerül sor, amelynek keretében legalább 12 hónapon keresztül garantálják a programban sikeresen résztvevők elhelyezkedését. 

Ezen túlmenően az OFA szakemberei mentorálással segítik a résztvevőket mind a képzés, mind pedig az elhelyezkedés időszakában. A résztvevőktől maximum 30 százalékos önrész befizetése az elvárt, amit a sikeres képzést követő 12 hónapnyi, a megszerzett jogosítványnak megfelelő gépjárművezetői munkakörben történő munkavégzés után maradéktalanul visszatérít a lebonyolító, így a résztvevők lényegében ingyen juthatnak egy piacképes képzettséghez. 

Forrás: mandiner.hu, (MTI)

Nyitókép: Mint Images / Mint Images via AFP

közösség

további frisss

lap tetejére