Ezért szavazott a gázai tűzszünet ellen Magyarország

index.hu • 2023. október 29., vasárnap •
A Külügyminisztérium szerint a határozat nem volt kellően kiegyensúlyozott, és nem ítélte el a Hamász terrortámadását.
Ezért szavazott a gázai tűzszünet ellen Magyarország

Az Európai Unió 27 tagállama közül

nemmel szavazott a gázai övezeti tűzszünetre való felszólításra Ausztria, Magyarország, Csehország és Horvátország

− írta meg a török Andalou hírügynökségre hivatkozva az index.hu.

Az ENSZ Közgyűlése pénteken késő este fogadta el a „sürgős, tartós és állandó humanitárius tűzszünetre” vonatkozó határozatot a Gázai övezetben.

Az ellenségeskedések beszüntetését sürgető határozatot Jordánia terjesztette be, és csaknem 50 ország, köztük Törökország is szponzorálta.

Az előterjesztés a 193 tagú közgyűlésben 120 igen szavazatot kapott, 45 ország tartózkodott, és 14 volt a nem szavazat.

A 193 tagú közgyűlésben az ellenzők között volt Izrael és az Egyesült Államok is. Eli Cohen izraeli külügyminiszter „megvetendőnek” nevezte és elutasította a jóváhagyást.

A tűzszünet ellen szavazó 14 ország között volt Izrael, az Egyesült Államok, a Fidzsi-szigetek, Guatemala, a Marshall-szigetek, Mikronézia, Nauru, Pápua Új-Guinea, Paraguay és Tonga.

Az Európai Unió nyolc tagja támogatta a tűzszünetet, köztük Belgium, Írország, Franciaország, Luxemburg, Málta, Portugália, Spanyolország, Szlovénia és Portugália.

Lapunknak reagálva Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője elmondta: Magyarország azért nem szavazta meg az előterjesztést, mert az arab csoport nevében kezdeményezett határozat nem volt kellően kiegyensúlyozott, több kiemelten fontos elem hiányzott a szövegből, ami nem tette lehetővé annak támogatását.

A határozat nem ítélte el a Hamász október 7-i terrortámadását, nem szólít fel a több mint 200 túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására, és nem erősítette meg az államok önvédelemhez való jogát

− fogalmazott. 

„Magyarország ezen hiányosságok miatt támogatta Kanada módosító javaslatát, amely javított volna a szövegen, elítélve a Hamász terrortámadását, és felhívást intézve a túszok szabadon bocsátására. Sajnálatos módon azonban a módosítás nem került elfogadásra” − tette hozzá Paczolay Máté. 

Kép: ANDREA RENAULT / AFP

közösség

további frisss

lap tetejére