Ezért rögzítik az üdítőitalos palackokhoz a kupakokat

vg.hu • 2024. június 03., hétfő •
Az üdítőitalos palackokról nem lehet teljesen letekerni a kupakot, mivel rögzítve van a palackhoz. A változásnak környezetvédelmi okai vannak, de sok fogyasztó nem örül a módosításnak.
Ezért rögzítik az üdítőitalos palackokhoz a kupakokat

Már mindenki tapasztalhatja, hogy amikor egy üdítőital kupakját letekerjük, nem esik a kezünkbe, hanem egy műanyag gyűrű és szál révén továbbra is kapaszkodik a palackhoz. Ennek oka egy uniós irányelv, amely 2019. júniusban jelent meg az Európai Unió hivatalos lapjában. Emiatt már 2023 elejétől kikerültek a polcokra a cégek módosított fedelű termékei, noha a szabály alkalmazásának végső határideje 2024. július - írja a vg.hu.

A SUP- (single-use plastics) irányelvnek hívott szabály fő indoka a környezetvédelem, mert az új megoldással a csomagolás egyben marad, így az uniós jogalkotók szerint ezzel csökken az elveszített vagy eldobott kupakok mennyisége. Higiénikusabb is az új változat, mert ivás közben nem kell a kupakot kézben tartani, amivel kiküszöbölhető, hogy a kupak véletlenül leessen és beszennyeződjön.

További járulékos hatás, hogy elvben az újrahasznosítás is hatékonyabb lehet, mivel ha szétválnak a kupakok és palackok, akkor a kupakok a legtöbb esetben a normál szemétbe kerülnek, és sokszor az óceánokban végzik, ahol műanyagszigetekké csoportosulnak. Viszont ha egyben marad a kupak és a palack, 

akkor az újrahasznosító üzembe kerülnek, és könnyebb a válogatás, illetve az újrahasznosítás.

Márpedig az ismét felhasznált műanyagokból hasznos eszközök készülhetnek, például konyhai lapátok, locsolókannák, szemeteskukák, hatalmas teherszállító hajók konténerei és még számos termék. A Coca-Cola már az uniós szabályozás kötelező érvénybe lépése előtt, 2021-ben bevezette, hogy a műanyag kupakokat ne lehessen eltávolítani a palackokról. 

A kezdeményezést először Németországban és Spanyolországban próbálták ki, majd kiterjesztették Európa többi országára, köztük Magyarországra is.

A fogyasztók nem örülnek

A változás nem aratott teljes sikert a fogyasztók körében. Többen arra panaszkodnak, hogy a kupak ivás közben zavaró, nem férnek tőle az italhoz, megkarcolja az arcot, és légmentesen visszazárni is nehezebb, mint a korábbi megoldást. Sokan megjegyezték: szimplán letépik a kupakot, vagy a fémdobozban, esetleg az üvegben fogyasztható italokat választják.

Az üdítőitalok kereskedelmi szövetsége, az Unesda és a palackozott vizek európai szövetségének korábbi tanulmánya szerint az eljárás miatt a vállalatok akár évi 200 ezer tonnával több műanyagot használhatnak fel. Ugyanakkor a palackozó gyártósorok átalakítása sokba került a cégeknek, a jelentésben azt is elismerték, hogy a palackokhoz kötött kupakokkal valóban nehezebb visszazárni a palackot, 

különösen, ha szénsavas italokról van szó.

Érdemes megemlíteni, hogy az irányelv hatálya alá tartozó eszközök köre szélesebb, az italoskupakok mellett ideértendők ugyanis az ételtartók, például dobozok tetővel vagy anélkül, amelyek olyan ételek tárolására szolgálnak, amelyek azonnal fogyaszthatók helyben vagy elvitelre. Az Európai Bizottság három év múlva, 2027 júliusáig értékeli, mi és hogyan valósult meg az irányelvből.

közösség

további frisss

lap tetejére