Ezért pusztulnak a kertekben a leylandi ciprusok

• 2024. május 23., csütörtök •
Mutatjuk, mit tegyen, ha szeretné megelőzni a bajt!
Ezért pusztulnak a kertekben a leylandi ciprusok

Az elmúlt években a tujákat sok helyen nem tudták megmenteni a hazai kertekben - írja a Alternatív megoldásként fordultak az emberek a szívósabb leylandi ciprus felé, bízva abban, hogy nincsenek betegségei és elkerülik őket a kártevők. Sajnos a gyakorlat mást mutat – olvasható a sokszinuvidek.24.hu-n.

A lap több olvasója is jelezte, hogy a néhány éve ültetett leylandi ciprusai sárgulnak. A hírek szerint nagyon úgy tűnik, hogy tömeges fertőzés lehet az ok - olvasható a Mandineren.

Több külföldi szakirodalom szerint a ciprusok betegsége az esetek 99 százalékban a növény legyengülésének köszönhető. Ez pedig a nem megfelelő növényápolás következménye.

A növényválasztásnál és az ápolás során figyelembe kellene venni a klimatikus tényezőket, a talaj tápanyag-ellátottságát, pH viszonyait, a ciprus speciális igényeit, sőt az egyéb külső tényezőket is. A megfelelő gondozás hiánya támadási felületet képez a meggyengülő növényen a kórokozóknak és kártevőknek egyaránt. Amikor a növény gyantatermelése meggyengül, azonnal megjelennek a szúbogarak, díszbogarak, kéregtetvek és a szaprofita (lebontó) gombák – olvasható az Évakert oldalán.

Mi okozhatja a bajt? 

Egyrészt a fakérgen keresztül bejutó gombabetegség. Sokan elfelejtik, hogy a sövényeket, fákat nem csak elültetni kell, hanem folyamatosan ápolni is. A leylandikat általában mindenki gondosan nyírja, hiszen intenzíven növekszik. Sokkal kevesebben fordítanak viszont figyelmet a táplálására, és még kevesebben a növényvédelmére. Pedig a szorosan egymás mellé ültetett sövények folyamatosan elvonhatják egymás elől a vizet és a tápanyagot, így könnyen alakulnak ki hiánybetegségek.

Az örökzöldek védelmét a megelőzésre alapozva építsük fel

Ha a korosodó örökzöldjeinket eddig nem gondoztuk, nem tápláltuk megfelelően, akkor hamarabb támadják meg a betegségek. Az ellenállóképesség kulcsa a “jóltápláltságban” rejlik. Ha eddig még nem tettük, ápoljuk, adjunk plusz tápanyagot a növényeinknek. A réz és a kén tartalmú szerek segítenek megakadályozni a gomba terjedését, a mikroelemek pedig jó kondícióba hozzák a növényt, hogy beinduljanak az öngyógyító folyamatok.

közösség

további frisss

lap tetejére